Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli nové prvky

Do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli výšivka krivou ihlou z Detvy, Betlehemské hry na strednom Slovensku, závodské osúšky a gubárstvo.

SR MK SĽUK nehmotné kultúrne dedičstvo prvky nové BAX Na snímke riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici Tatiana Salajová získala certifikát pre Betlehemské hry na strednom Slovensku 27. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Osvedčenia o zápise v piatok v divadle Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) odovzdal štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Mário Maruška.

„Ja aj mnohí nositelia prvkov sme presvedčení, že najdôležitejšie je spoločenské ocenenie. O veci, ktorá existuje v rámci jednej dediny, rodiny alebo regiónu sa totiž zrazu začne hovoriť v spoločnosti,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar. Ako doplnil, zapisujú sa iba prvky, ktoré sú živé.

„Nezapisujeme napríklad kolovrátok, ktorý patrí k tradičnej ľudovej kultúre, ale dnes už nikto nerobí na kolovrátku,“ vysvetlil.        

Priblížil aj spôsob nominácie prvkov. „Keď má nejaká komunita, jednotlivec alebo občianske združenie pocit, že má nejaký prvok, ktorý je pre neho veľkou hodnotou, je súčasťou identity, tak k prvku vypracuje príslušný formulár a dokumentáciu a prihlási ho,“ podotkol. Odborná porota následne podľa neho rozhodne, či bude prvok zapísaný.        

Hamar vyzdvihol samostatný zoznam najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku. Do tohto zoznamu bol zapísaný systém vzdelávacích aktivít Centra tradičnej kultúry v Myjave.        

Vytváranie Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska predstavuje základný stupeň tvorby Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Proces súvisiaci s tvorbou reprezentatívneho zoznamu koordinuje a administruje Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru ako odborné pracovisko SĽUK-u.

(tasr)


Článok skúma kult mladosti a infantilizáciu v spoločnosti, kde dospelí odmietajú záväzky a žijú ako mentálni tínedžeri.
Prejsť na článok
Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok