Britský expremiér zvažoval napadnutie Holandska pre vakcíny proti covidu

Boris Johnson na začiatku pandémie ochorenia COVID-19 zvažoval „nájazd vodnou cestou“ na sklad liečiv v holandskom Leidene, vyplýva z jeho memoárov Unleashed.

Boris Johnson privítal hlasovanie o nedôvere ako šancu posunú sa vpred

V marci 2021 ešte ako premiér zvolal schôdzku vysokopostavených príslušníkov armády, aby s nimi prediskutoval plány, ktoré sám označil za „šialené“, píše sa v úryvku, ktorý zverejnil denník Daily Mail, a ktorý citovala agentúra DPA.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca bola v tom čase jadrom sporu medzi Európskou úniou a Britániou. Johnson píše, že uvádzanie vakcíny na európsky trh bolo pomalšie ako v Británii a cieľom operácie malo byť „vziať si to, čo nám z právneho hľadiska náležalo a čo Británia zúfalo potrebovala“.

V holandskom sklade sa podľa neho nachádzali milióny dávok vakcíny, ktoré sa spoločnosť AstraZeneca „neúspešne snažila“ vyviezť do Británie.

EÚ sa podľa Johnsona voči Británii správala „so zlým úmyslom“. „Chceli nám zabrániť získať päť miliónov dávok a napriek tomu zjavne nechceli dávky vakcíny od spoločnosti AstraZeneca použiť sami,“ píše expremiér.

Podľa Johnsona v tom čase Európska komisia „z ničoho nič začala právnu vojnu so spoločnosťou AstraZeneca“, keď tvrdila, že spoločnosť nekoná v súlade so svojou zmluvou s EÚ.

Podľa úryvku z pamätí zástupca náčelníka generálneho štábu, generálporučík Doug Chalmers, premiérovi povedal, že plán s použitím pevných nafukovacích člnov na plavbu cez holandské kanály by bol „určite realizovateľný“. „Následne by sa stretli v cieli; vstúpili (tam); zaistili zadržiavaný tovar, vzdialili by sa pomocou kamiónu s návesom smerom k prístavom Lamanšského prielivu,“ píše sa o pláne v Johnsonových pamätiach.

Chalmers však zároveň upozornil, že plán by v období lockdownov nebolo možné uskutočniť bez toho, aby operáciu spozorovali úrady, čo znamená, že Británia by musela vysvetľovať, prečo „vlastne napádame dlhoročného spojenca z NATO“. Johnson v memoárovej knihe priznáva, že vedel, že Chalmers má pravdu.

Johnson v marci 2021 na tlačovej konferencii vyhlásil: „Budeme s európskymi partnermi naďalej spolupracovať s cieľom uviesť vakcínu na trh. Jediné, čo môžem povedať, je, že my v tejto krajine neveríme v blokády akéhokoľvek typu vakcín.“

(tasr)


Dohoda lídrov AfD čaká na potvrdenie, hlasovanie sa očakáva v decembri, voľby do Bundestagu sú naplánované na september 2025.
Prejsť na článok
Švédsko čelí narastajúcej gangovej zločinnosti, ktorá zasahuje aj susedné krajiny, pričom vláda sľubuje zmeny v boji proti kriminalite.
Prejsť na článok
Rozhovor s doktorkou Jasenkovou o paliatívnej starostlivosti a jej vplyve na rodiny, zdôrazňujúci zmysel života aj v ťažkých chvíľach.
Prejsť na článok
Poľský minister Sikorski sa vyznačuje realizmom v politike, varuje pred ilúziami a kritizuje ukrajinskú korupciu, čím sa odlišuje od propagandy.
Prejsť na článok
Johnson v pamätiach opisuje plány na získanie vakcín od AstraZeneca, ktoré EÚ bránila, a varuje pred právnou vojnou s firmou.
Prejsť na článok
Militantné hnutie sľubuje pokračovanie útokov na Izrael po smrti ich vodcu, ktorého zabili izraelské obranné sily.
Prejsť na článok
Znížiť počet mestských častí v Košiciach alebo nie? Také a podobné otázky sa vynárajú so železnou pravidelnosťou v Košiciach už pomerne dlho. Metropola východu tromfla v danom smere Bratislavu, ba dokonca aj New York.
Prejsť na článok
Článok skúma nebezpečenstvá postmodernej existencie a normalizáciu patológií, ako je tolyamória, ktorá prekrýva podvádzanie toleranciou.
Prejsť na článok
Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Nesúhlasím s Putinom, keď hovorí, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ.
Prejsť na článok
Biden oznámil, že operácia na likvidáciu Nasralláha súvisí s konfliktom, ktorý začal útokom Hamasu na Izrael 7. októbra 2023.
Prejsť na článok
Občianske rady v Nemecku, bez ústavnej legitimity, slúžia na presadzovanie ľavicovo-zelených agend a obmedzovanie slobody prejavu.
Prejsť na článok
Minister Tomáš oznámil zvýšenie humanitárnej pomoci pre obyvateľov postihnutých záplavami, vrátane financií z EÚ a nových dotácií pre domácnosti.
Prejsť na článok
Mons. Bernard Bober kritizuje napomenutie poslankyne Plavákovej za dúhovú nálepku a varuje pred diskreditovaním konzervatívnych hodnôt.
Prejsť na článok
Izraelská armáda potvrdila zabitie vodcu Hizballáhu Nasralláha, čím sa zvyšuje bezpečnosť Izraela a posiela odkaz libanonskému ľudu.
Prejsť na článok
Izraelská armáda plánuje ofenzívu v Libanone, pričom sa pripravuje na pozemné operácie proti Hizballáhu, uviedli anonymní predstavitelia IDF.
Prejsť na článok
Počasie v tomto roku vinárom neprialo, napriek všetkým strastiam počasia by však malo byť víno výborné, to červené doslova excelentné. Úrodu hrozna však odhadujú o tretinu menšiu.
Prejsť na článok
Čínska centrálna banka zavádza najväčší súbor opatrení od pandémie, znižuje úrokové sadzby a uvoľňuje miliardy jüanov na podporu ekonomiky.
Prejsť na článok
Izraelská armáda oznámila, že Hasan Nasralláh už nebude terorizovať svet po leteckom útoku na jeho sídlo v Libanone.
Prejsť na článok
Článok kritizuje úpadok politiky a absenciu strachu z Boha medzi politikmi, čo vedie k neetickému správaniu a zneužívaniu moci.
Prejsť na článok
Vo voľbách zvíťazili kandidáti vládnucej koalície, najúspešnejšie hnutie STAN s 6 mandátmi, ODS oslabila o 5 kresiel.
Prejsť na článok
Minister Erik Tomáš obhajuje stranu Hlas pred útokmi Andreja Danka a zdôrazňuje potrebu dodržiavania koaličnej zmluvy a pomoc ľuďom.
Prejsť na článok
Izrael aktivoval záložné prápory a presunul brigády na sever, zatiaľ čo vzdušným úderom zabil vodcu Hizballáhu Nasralláha.
Prejsť na článok