Muži v silonkách pre šéfa kontrarozviedky. Na konferencii v Bundestagu bol aj Scholz

V piatok sa v budovách Bundestagu konala konferencia „Queer Political Human Rights Conference“ organizovaná politickou stranou SPD. Cieľom malo byť zabránenie šírenia nenávisti zameranej na LGBT komunitu.

Berlin, 2. Queerpolitische Menschenrechtskonferenz der SPD-Bundestagsfraktion Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) während se Olaf Scholz na konferencii Queer Political Human Rights Conference. Foto: ČTK / imago stock&people / Christian Spicker / Profimedia

Medzi pozvanými rečníkmi, ktorí na akcii vystúpili, boli nemecký kancelár Olaf Scholz a riaditeľ kontrarozviedky Thomas Haldenwang. Súčasťou akcie bola aj drag šou v podobe tanečného vystúpenia. Na snímkach bolo vidieť približne 100 až 200 návštevníkov sediacich priamo pri pódiu.

Súčasťou piatkovej konferencie Queer Political Human Rights Conference boli prejavy hercov aj zástupcov organizácií vedených SPD. Rozruch vyvolalo už samotné otvorenie v podobe vystúpenia kapely The Snake Boys.

Podľa slov samotnej kapely jej hudba údajne spadá do žánru elektronickej opernej hudby. Trio vystúpilo s neobvyklou tanečnou choreografiou doplnenou vokálmi. Všetko doplnili aj netradičné kostýmy, nechýbali parochne, brady ani sieťované pančuchy. Hudobné trio strieľalo v rámci vystúpenia papierové bankovky plastovou pištoľou medzi divákov.

Nasledoval prejav riaditeľa nemeckej kontrarozviedky Thomasa Haldenwanga s názvom „Antifeminizmus a nenávisť voči queer komunite ako stratégia pravicových aktérov“. Thomas Haldenwang mal dokonca na klope svojho saka vlajku rozmanitosti, ktorá vyjadruje podporu rodovej otvorenosti a ďalším existujúcim pohlaviam. Nechal sa tiež zvečniť na Instagrame pri tom, ako na videu hovorí so zástupkyňou LGBT skupiny.

Po vystúpení hudobnej kapely a prejave Haldenwanga prehovoril k návštevníkom spolkový kancelár Olaf Scholz. Scholz hneď na začiatku svojho prejavu ocenil, že „na budove sa konečne vztýčili dúhové vlajky“.

Z konferencie podľa Scholza vyplývajú dva dôležité body. Prvý je, že nás stále čaká dosť úsilia a boja za rovnosť a rešpekt. Po druhé, záujem, aby každý mohol žiť a milovať bezpečne a bez diskriminácie, je dôležitý nielen jeden mesiac v roku, ale každý deň.

„Každý tu v Nemecku musí mať možnosť žiť slobodne, bez strachu a v bezpečí, v bezpečí pred nenávisťou, násilím, diskrimináciou a urážkami. Preto sme reformovali trestné právo,“ dodal kancelár.

Scholz tiež upozornil na to, že „diskriminácia a prenasledovanie queer ľudí je v mnohých iných častiach sveta horšia“ než v Nemecku. Ďalej zdôraznil, že situácia pre LGBTQ sa celosvetovo zhoršuje.

(echo24)