Poslanci chcú zjednodušiť verejné obstarávanie vysokoškolských učebníc a skrípt

Navrhuje to skupina koaličných poslancov za Smer a Hlas v návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú podala do parlamentu.

Štátna vedecká knižnica v Košiciach centrálna výpožièná sála Ilustračná snímka. Štátna vedecká knižnica v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Z návrhu vyplýva, že by sa zákon o verejnom obstarávaní nemusel vzťahovať na podlimitnú zákazku, ktorej predmetom je tvorba a vydanie vysokoškolských učebníc, skrípt a ďalších výstupov publikačnej činnosti zamestnancov vysokých škôl a študentov študijného programu tretieho stupňa, ktoré zadáva vysoká škola.

„Tento návrh zároveň reaguje na vývoj na trhu s výstupmi publikačnej a umeleckej činnosti tvorivých pracovníkov vysokých škôl a doktorandov, ktorý už dlhodobo nie je riadený trhovým princípom a voľnou konkurenciou, ale je riadený kvalitou a preferenciou publikovania v medzinárodne uznávaných vydavateľstvách,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Publikovanie v medzinárodných vydavateľstvách podľa poslancov doktorandom poskytuje medzinárodnú viditeľnosť ich diel, viac medzinárodných citácií a tiež budovanie a upevňovanie ich mena ako medzinárodne uznávaného vedeckého pracovníka. Medzinárodný dosah ich výstupov je aj hlavným kritériom ich kvalifikačného rastu.

Poslanci navrhujú, aby bola novela účinná od 1. januára 2025.

(tasr)