Raketa na Brusel by mohla pomôcť, povedal Fico. Čestný a slušný politik, pochválil ho Lavrov

Slová slovenského premiéra o tom, že europoslanci berú vojnu na Ukrajine príliš na ľahkú váhu, ocenil ruský minister zahraničných vecí.

Ruský prezident Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Fico vo svojom príhovore uviedol, že „jedna raketa by mohla v Bruseli rozbiť nejakú fontánku, aby (europoslanci) pochopili, o čom tá vojna vlastne je“. Slovenský premiér takto hovoril vo svojom prejave k 80. výročiu krvavých bojov o Dukliansky priesmyk (oslavuje sa 6. októbra).

Fico kritizoval, že niektorí europoslanci v súvislosti s vojnou na Ukrajine hovoria „s ľahkosťou jarného vánku“ o raketách stredného a dlhého doletu. „Obrazne povedané, možno takáto jedna raketa by mohla v Bruseli rozbiť nejakú fontánku, aby pochopili, o čom to vlastne, preboha, hovoria,“ povedal.

Fico dodal, že na Duklu neprišiel oslavovať vojnu, utrpenie a smrť, ale preto, aby oslávil mier. „Mrzí ma, že máme takú zvrátenú módu, predovšetkým v Európe, kde namiesto toho, aby sme vynaložili všetko úsilie na zastavenie rinčania zbraní, tak počujeme búrlivý potlesk, hlasné povzbudzovanie a často aj veľmi významné materiálne rozhodnutia, ktoré vojnu len a len povzbudzujú ďalej,“ povedal Fico.

Od západných médií aj politikov si Fico za svoje slová vyslúžil kritiku, naopak, podpora prišla z Moskvy. Na slová slovenského premiéra reagoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a poznamenal, že Európa by mala jeho slová počúvať. „Je to inteligentný, slušný človek, čestný politik, je ich tam málo,“ povedal Lavrov novinárom v utorok.

(echo24/tod)