NATO začne budúci týždeň cvičenia s jadrovými zbraňami

Severoatlantická aliancia (NATO) spustí v pondelok svoje každoročné vojenské cvičenia, ktorých súčasťou sú aj jadrové zbrane. Oznámil to generálny tajomník NATO Mark Rutte.

Russia Ukraine War Ggenerálny tajomník NATO Mark Rutte. Foto: AP/Evgeniy Maloletka

Vojenské cvičenia Steadfast Noon budú hostiť Belgicko a Holandsko a potrvajú približne dva týždne. Zúčastní sa na nich približne 60 lietadiel vrátane stíhačiek F-35A či bombardérov B-52.

„V tomto neistom svete je životne dôležité testovať našu obranu a posilniť našu obranu, aby naši protivníci vedeli, že NATO je pripravené a schopné reagovať na akúkoľvek hrozbu,“ uviedol Rutte v Londýne po stretnutiach s britským premiérom Keirom Starmerom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Celé cvičenia sa sústreďujú predovšetkým na Spojené kráľovstvo, Severné more ale tiež Belgicko a Holandsko,“ dodal šéf NATO.

Súčasťou vojenského cvičenia Steadfast Noon nebude ostrá paľba. Na manévroch sa zúčastní asi 2000 príslušníkov armády.

Podľa vojenských expertov si vojaci vyskúšajú bezpečný presun amerických jadrových zbraní po území Európy z podzemných úložných zariadení k lietadlám a ich pripevňovanie k stíhačkám. Cvičné lety sa potom už konajú bez bômb.

(tasr)