Szijjártó obhajuje svoju účasť na plynárenskom fóre v Rusku

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa zúčastnil na plynárenskom fóre v Petrohrade (SPIGF) napriek sankciám Západu namiereným proti Moskve. Podľa ruských tlačových agentúr sa však Szijjártó neobáva vyvodenia dôsledkov zo strany EÚ.

Tlaèová konferencia po rokovaní ministrov zahranièných vecí SR, ÈR, Po¾ska a Maïarska Na snímke maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó počas tlačovej konferencie po rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej skupiny (V4) v Bratislave 6. decembra 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Zahraničná politika je súčasťou suverenity a my nikomu nedovolíme, aby túto suverenitu obmedzoval,“ uviedol Szijjártó. Počas svojho vystúpenia v Petrohrade sa vyslovil za spoluprácu Európy s Moskvou v oblasti ropy, zemného plynu a jadrovej energetiky. Zároveň vyhlásil, že práve zásluhou Maďarska neuvalila EÚ sankcie aj na dodávky plynu a jadrových palív z Ruska.

Podľa slov ministra Maďarsko tento rok importuje z Ruska približne päť miliónov ton ropy prostredníctvom ropovodu Družba, ktorým sa transportujú dodávky do strednej Európy. Szijjártó okrem toho uviedol, že má v rámci fóra v úmysle uzavrieť ďalšiu dohodu s ruskou energetickou spoločnosťou Gazprom o dodávkach plynu. Szijjárto tvrdí, že energetickú bezpečnosť Maďarska možno zabezpečiť len spoluprácou s Ruskom.

Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána udržiava dobré vzťahy s Moskvou aj dva a pol roka od začiatku invázie na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v júli tiež prijal Orbána v Moskve, čo sa stretlo s nesúhlasom najvyšších predstaviteľov EÚ.

(tasr)