Von der Leyenová a Weber povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu, tvrdí Orbán

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber v stredu v Štrasburgu na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu jasne povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu.

orbán Maďarský premiér a predseda Rady EÚ Viktor Orbán prichádza predniesť svoj prejav na pôde Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu počas rozpravy o maďarskom predsedníctve v Rade EÚ v stredu 9. októbra 2024. Foto: TASR/AP

V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió to povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa slov premiéra do Štrasburgu išiel so zámerom prezentovať premyslený kvalitný program aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie.

„Problémami Únie sa zaoberajú viacerí, mohli sme viesť zaujímavú debatu,“ podotkol Orbán, podľa ktorého sa však namiesto vecnej diskusie viacerí prítomní „pustili“ do neho. Stredajšiu schôdzu v EP označil Orbán za pokus o svoje „ukrižovanie“

Dodal, že ďalej sa už nedalo správať džentlmensky, a tak sa postavil a tvrdo sa snažil chrániť svoju krajinu.

„Bolo celkom jasné, čo sa stalo. Von der Leyenová a Weber otvorene oznámili, že chcú zvrhnúť maďarskú vládu a menovali aj členov tejto budúcej vlády blízkej Bruselu. Európski socialisti by v nej chceli mať Kláru Dobrevovú z Demokratickej koalície (DK) a EPP Pétera Magyara zo strany TISZA,“ povedal.

Dobrevová aj Magyar podľa Orbána jasne deklarovali, že splnia to, čo požaduje Brusel.

„Ide o dodávky zbraní na Ukrajinu, prijímanie migrantov, zrušenie zákonov na ochranu rodiny a detí či o hospodársku a obchodnú studenú vojnu,“ spresnil premiér, ktorý ale zdôraznil, že sa proti tomu postaví.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok