Ukrajina apeluje na Medzinárodný trestný súd po poprave ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha zdôraznil, že takéto činy sú prejavom absolútnej brutality a porušovaním medzinárodného humanitárneho práva.

Ukrajinský minister zahranièných vecí Andrij Sybiha na návšteve Slovenska Andrij Sybiha. Foto: Jakub Kotian/TASR

Sybiha tiež upozornil, že prípady popráv ukrajinských zajatcov ruskými silami sú čoraz častejšie, pričom podľa údajov OSN až 95 percent ukrajinských vojnových zajatcov je vystavených mučeniu a sú im odopierané základné potreby, tvrdí ukrajinská tlačová agentúra RBK-Ukrajina.

Ukrajinský minister zahraničných vecí vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo okamžité opatrenia, vrátane vydania zatykačov Medzinárodným trestným súdom, zvýšenia sankčného tlaku na Rusko, umožnenia prístupu medzinárodným pozorovateľom a lekárom k miestam zadržiavania vojnových zajatcov a uľahčenia prepustenia ukrajinských zajatcov.

Podľa tvrdení 1. samostatnej tankovej brigády ukrajinskej armády k vraždám došlo vo štvrtok blízko dediny Zelenyj Šljach v Kurskej oblasti v Rusku. Ukrajinských vojakov, ktorí sa chystali zaujať svoje pozície v oblasti považovanej za bezpečnú, prekvapili ruské sily. 

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec informoval, že sa už obrátil na OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža, aby tento zločin vyšetril.

Dmytro Lubinec na Telegrame uviedol, že takéto činy predstavujú hrubé porušenie Ženevských dohovorov o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. „Opäť som OSN a Medzinárodnému červenému krížu zaslal listy o ďalšom zločine spáchanom Rusmi. Tieto činy nesmú zostať bez trestu,“ zdôraznil.

Podľa analytikov z DeepState je situácia v Kurskej oblasti pre ukrajinské sily veľmi nepriaznivá. Ukrajinské obranné sily sa snažia stabilizovať pozície, no získať späť stratené územie je extrémne náročné, referuje Ukrajinska pravda. „Dronové tímy by mali brať hrozbu prieniku nepriateľa vážne a nezanedbávať bezpečnosť,“ dodávajú analytici.

(mm)