Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu dedín na juhu Libanonu

Izraelské ozbrojené sily pokračujú v útokoch na pozície libanonského militantného hnutia Hizballáh pozdĺž spoločných hraníc. V nedeľu armáda vyzvala podľa agentúry AFP obyvateľov viac ako 20 dedín na juhu Libanonu, aby sa evakuovali zo svojich domov.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 12.47.46 Muži prehľadávajú trosky budovy po izraelskom raketovom útoku na dedinu, ktorá sa nachádza 12 kilometrov od mesta Sidón na juhozápade Libanonu. Foto: TASR/AP

„Armáda nemá v úmysle vám ublížiť. V záujme vlastnej bezpečnosti sa musíte okamžite evakuovať zo svojich domovov a presunúť sa severne od rieky Awalí,“ napísal hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai v arabčine na platforme X.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v nedeľu odsúdil výzvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua adresovanú generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, aby stiahol príslušníkov mierových síl OSN (UNIFIL) z libanonskej strany hranice, kde sa zintenzívnili boje medzi izraelskými vojakmi a Hizballáhom.

„Varovanie, ktoré Netanjahu adresoval… Guterresovi s požiadavkou o stiahnutie UNIFIL predstavuje novú kapitolu v prístupe nepriateľa k nedodržiavaniu medzinárodných noriem,“ dodal libanonský premiér.

Hnutie Hizballáh medzitým v nedeľu uviedlo, že jeho bojovníci bojovali s izraelskými vojakmi pri jednej z libanonských pohraničných dedín. Podľa hnutia išlo o pokus izraelskej armády o infiltráciu do dediny al-Kawzá. Hizballáh vo vyhlásení citovanom agentúrou Reuters uviedol, že boje stále trvajú.

(tasr)