Čína začala nové vojenské cvičenia v okolí Taiwanu

Čínska armáda spustila v pondelok nové vojenské cvičenia neďaleko Taiwanu, ktoré označila za varovanie pred "separatistickými činmi". Informovala o tom agentúra Reuters.

EayDzJPXgAE4LYt Ilustračná snímka, archívny záber. Foto: Khosro Kalbasi Isfahani/Twitter

Taiwan, ostrovná krajina s demokratickou vládou, ktorú Čína vníma ako súčasť svojho územia, je v pohotovosti pre prípad ďalších vojenských cvičení od minulotýždňového prejavu prezidenta Laj Čching-teho. Peking odsúdil jeho vyjadrenie, že Čína nemá právo reprezentovať Taiwan.

V oznámení čínskej armády sa uvádza, že cvičenia Joint Sword-2024B sa konajú v Taiwanskom prielive a v oblastiach severne, južne a východne od Taiwanu.

„Toto cvičenie tiež slúži ako prísne varovanie pred separatistickými činmi taiwanských síl za nezávislosť. Je to legitímna a potrebná operácia na zachovanie stavu suverenity a národnej jednoty,“ píše sa vo vyhlásení vydanom v čínštine a angličtine.

Taiwanské ministerstvo obrany v reakcii ostro odsúdilo „iracionálny a provokatívny čin“ Pekingu a informovalo, že vyslalo vlastné jednotky, aby reagovali na čínske manévre.

Ministerstvo podotklo, že prejav Laja pri príležitosti taiwanského národného dňa poukázal na súčasný stav vzťahov Taiwanu a Číny, pevnú vôľu zachovať mier a stabilitu a presadzovať budúcu spoluprácu pri riešení výziev ako klimatická zmena.

„Tvrdenie čínskych komunistov o ‚vyvolávaní hádok a podnecovaní problémov‘ sa úplne rozchádza s pravdou,“ dodalo ministerstvo.

Nemenovaný taiwanský bezpečnostný predstaviteľ pre Reuters povedal, že Čína podľa hodnotenia Tchaj-peja nacvičuje blokádu taiwanských prístavov a trás medzinárodnej lodnej dopravy, ako aj odrazenie príchodu zahraničných síl.

Čína v máji krátko po nástupe Laja do funkcie organizovala v okolí Taiwanu dvojdňové vojenské cvičenia Joint Sword-2024A, ktoré označila za „trest“ za separatistické vyjadrenia v inauguračnom prejave taiwanského prezidenta.

Laj opakovane ponúkol Číne rozhovory, Peking ho však odmietol. Prezident zdôrazňuje, že o svojej budúcnosti môžu rozhodnúť jedine samotní Taiwanci, a tvrdenia Pekingu o čínskej zvrchovanosti odmieta.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok