EÚ by mala zaradiť iránske Revolučné gardy medzi teroristické skupiny, žiada Švédsko

Švédska spravodajská služba SÄPO obvinila Irán z toho, že si najíma členov švédskych kriminálnych skupín na páchanie násilných činov voči izraelským a iným cieľom vo Švédsku. Teherán to popiera.

Iran-Anti Israeli Protest In Tehran - 27 Sep 2024 Príslušníci iránskych Revolučných gárd (IRGC). Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt/Shutterstock Editorial/Profimedia

Izraelské veľvyslanectvo v Štokholme bolo za posledný rok cieľom troch útokov a dva útoky boli v uplynulých šiestich mesiacoch zamerané proti izraelskej vojenskej technologickej firme.

„Chceme, aby sa Švédsko spolu s ďalšími krajinami EÚ vážne zaoberalo nesmierne problematickým spojením medzi Revolučnými gardami a ich deštruktívnou úlohou v regióne (Blízkeho východu), no tiež ich eskalačnými krokmi v rôznych európskych krajinách vrátane Švédska,“ povedal Kristersson pre noviny Expressen.

Premiér dodal, že jediným rozumným dôsledkom je spoločne zaradiť iránske Revolučné gardy, osobitnú zložku iránskych ozbrojený síl, medzi teroristické skupiny, čo by umožnilo zaviesť prísnejšie opatrenia než pri existujúcich sankciách.

V máji švédske noviny Dagens Nyheter s odvolaním sa na dokumenty izraelskej tajnej služby Mosad uviedli, že Irán si najal šéfov švédskych súperiacich kriminálnych skupín Foxtrot a Rumba.

Verejnoprávna televízia SVT začiatkom októbra priniesla správu, podľa ktorej dva nedávne útoky na izraelské ambasády v Štokholme a dánskej Kodani vykonal gang Foxtrot na pokyn Iránu.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok