Rusko tvrdí, že z hraničných oblastí s Ukrajinou evakuovalo vyše 30-tisíc ľudí

Najmenej 30 415 osôb vrátane bezmála 8000 detí evakuovali ruské úrady z oblastí hraničiacich s Ukrajinou. Podľa vyjadrení ruskej komisárky pre ľudské práva Taťjany Moskalkovovej k tomu došlo v dôsledku ukrajinských útokov. Informuje o tom Reuters.

Military mobility on Ukraine's Avdiivka frontline Ilustračná snímka. Foto: Profimedia.sk

Komisárka v rozhovore pre spravodajský portál „Argumenty i Fakty“ uviedla, že evakuovaných umiestnili do takmer 1000 dočasných ubytovacích centier po celom Rusku.

Ukrajina od februára 2022 čelí ruskej agresii a na útoky Moskvy reaguje ostreľovaním pohraničných oblastí. Tieto údery mieri predovšetkým na kľúčovú infraštruktúru vojnového úsilia Ruska. Ukrajinské sily v auguste začali aj protiofenzívu v Kurskej oblasti, kde si odvtedy udržiavajú väčšinu pozícií.

Moskalkovová uviedla, že dostala viaceré podnety týkajúce sa vyše 1000 nezvestných ruských občanov z Kurskej oblasti, o ktorých sa predpokladá, že ich zajala Ukrajina.

Agentúra Reuters zdôrazňuje, že nedokázala overiť vyjadrenia komisárky a Kyjev sa k téme zatiaľ nevyjadril.

Rusko aj Ukrajina popierajú, že by sa v rámci vojny zameriavali na civilistov alebo ich väznili. Počas invázie Ruska na Ukrajine už ale zahynuli tisíce civilných osôb, väčšinou Ukrajincov.

Komisárka tiež uviedla, že navštívila vyše 2000 ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku a že jej ukrajinský náprotivok absolvoval podobné návštevy ruských zajatcov na Ukrajine.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok