Na pláži v austrálskom Sydney sa objavili neznáme čierne gule

Na populárnej pláži v austrálskom Sydney more vyplavilo na pobrežie stovky čiernych dechtových gúľ, čo prinútilo plavčíkov, aby pláže uzavreli pre návštevníkov. Píše o tom agentúra AFP.

Čierne gule Sidney Čierne gule na pláži v Sidney. Foto: X.com/10 News First

Prvé z gulí sa na pláži Coogee objavili v pondelok popoludní miestneho času. Pobrežie, ktoré je zvyčajne preplnené obyvateľmi Sydney a turistami, je teraz prázdne a na čiare príboja sú stovky čiernych gúľ o veľkosti golfovej až kriketovej loptičky.

Spozorované boli aj v severnejšom Gordonovom zálive, vodnej rezervácii obľúbenej na šnorchľovanie a rybolov, ktorá bola tiež uzavretá.

Mestská samospráva podľa miestnych televízií už začala s čistením pobrežia. Zdroj a miesto prvotného výskytu znečistenia úrady zatiaľ nepoznajú.

„V tejto fáze nie je známe, o aký materiál ide,“ uviedol Dylan Parker, starosta mestskej časti Randwick v príspevku na sociálnej sieti.

„Môžu to však byť ‚dechtové gule‘, ktoré vznikajú, keď sa olej dostane do kontaktu s nečistotami na vodnej hladine a vodou, zvyčajne v dôsledku úniku alebo presakovania ropných látok,“ vysvetlil.

(tasr)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok