Do Albánska loďou priviezli prvých migrantov zadržaných v talianskych vodách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V albánskom prístave Šengjin v stredu pristál námorný čln prevážajúci migrantov zachytených v talianskych vodách, informovali novinári agentúry AFP. Ide o prvú skupinu ľudí na základe novej dohody medzi Rímom a Tiranou.

Talianske námorné pravidlo absolvovalo 36-hodinovú cestu, na palube sa plavilo 16 mužov z Bangladéša a Egypta.

Dve talianske centrá v Albánsku, v ktorých sa budú spracúvať žiadosti o azyl, sa nachádzajú v obci Gjader, 20 kilometrov od prístavu. Prevádzkovať ich budú podľa talianskej legislatívy, s talianskou bezpečnostnou službou a personálom.

Sudcovia budú viesť vypočúvania prostredníctvom videohovorov z Ríma. Náklady na bezpečnosť a zdravotnú starostlivosť pre žiadateľov o azyl bude v plnej miere hradiť Taliansko.

Obhajcovia ľudských práv spochybňujú, či budú mať žiadatelia o azyl dostatočnú ochranu. Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok kritiku rázne odmietla.

„Je to nová, odvážna a bezprecedentná cesta, ktorá však dokonale odráža európskeho ducha a má všetko potrebné, aby ju nasledovali aj iné krajiny mimo EÚ,“ vyhlásila premiérka.

(tasr)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok