Ukrajinských prokurátorov vyšetrujú pre pokus o vyhnutie sa vojenskej službe

Generálny prokurátor Andrij Kostin vyšetruje 49 prokurátorov v Chmeľnyckej oblasti, ktorí si údajne za úplatok kúpili doklad o zdravotnom postihnutí.

Podľa spravodajského portálu Censor.net je medzi vyšetrovanými aj najvyšší prokurátor Chmeľnyckej oblasti. V článku sa píše, že prokurátori dostávali invalidné dôchodky, ktoré si za úplatok vybavili u členky oblastnej rady za stranu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Žena je obvinená z toho, že za úplatok priznávala žiadateľom a žiadateľkám status osoby so zdravotným postihnutím. Väčšinou oň žiadali ženy, pretože v takom prípade sa o ne manželia s brannou povinnosťou mali starať, a vyhli sa odvodu.

Do kauzy bol údajne zapletený aj jej syn, ktorý stojí na čele dôchodkového fondu oblasti. Podľa článku vlastní tri domy na Ukrajine a v Európe a našli uňho v prepočte 9,2 milióna eur v hotovosti. Oboch zadržali.

Doklad o zdravotnom postihnutí podľa článku vyšiel záujemcu na približne 3 900 eur. Vyšetrovanie sa údajne neobmedzuje len na prokuratúru v Chmeľnyckej oblasti.

(tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok