Taliansko zakázalo využívať náhradné materstvo v zahraničí. Hrozí za to miliónová pokuta

Nová právna úprava, ktorú v stredu schválil taliansky parlament, rozširuje už existujúci zákaz náhradného materstva platný v krajine od roku 2004.

Switzerland Russia Ukraine War Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Aktuálne schválený zákon ukladá trest odňatia slobody do dvoch rokov a pokuty až do výšky milióna eur pre osoby, ktoré sa pokúsia o náhradné materstvo v krajinách, kde je legálne. Ide napríklad o Spojené štáty americké alebo Kanadu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Zmena v tejto oblasti je iniciatívou talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, ktorá od nástupu do funkcie v roku 2022 presadzuje veľmi konzervatívnu sociálnu agendu.

Snaží sa presadzovať tradičné rodinné hodnoty a postupne sťažuje LGBTQ párom stať sa oficiálnymi rodičmi. Aktivisti tvrdia, že aj tento nový právny predpis je vyslovene zameraný na páry rovnakého pohlavia.

Návrh zákona už minulý rok schválila dolná komora parlamentu, teraz prešiel aj dolnou v pomere 84 ku 58 hlasov. Navrhla ho Meloniovej strana Bratia Talianska.

„Chceme vykoreniť fenomén turistiky za náhradným materstvom. Materstvo je absolútne jedinečné, absolútne sa nedá nahradiť a je základom našej civilizácie,“ doplnila počas parlamentnej rozpravy poslankyňa za stranu Bratia Talianska Lavinia Mennuni.

(bra)