Veliteľ Revolučných gárd varoval Izrael pred úderom na iránske ciele

Iránsky veliteľ Hosejn Salámí pohrozil Izraelu tvrdou odvetou, ak Izrael podnikne ďalšie vojenské kroky proti Iránu. Informuje o tom AFP.

Iran-Anti Israeli Protest In Tehran - 27 Sep 2024 Príslušníci iránskych Revolučných gárd (IRGC). Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt/Shutterstock Editorial/Profimedia

„Ak urobíte chybu a zaútočíte na naše ciele, či už v regióne alebo v Iráne, znovu vás bolestivo zasiahneme,“ povedal Salámí na pohrebe zástupcu operačného veliteľa Revolučných gárd Abbása Nilforúšána, ktorý zahynul koncom septembra pri izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu po boku vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.

Salámí vo svojom prejave označil za „nespoľahlivý“ americký protiraketový systém THAAD. Washington ho poslal Izraelu spolu s vojenským personálom na ochranu pred možnými raketovými útokmi z Iránu.

„Nedôverujte týmto systémom. Nemôžete masakrovať moslimské národy a zostať v bezpečí… Poznáme vaše slabiny. Dobre ich poznáte,“ odkázal Izraelu.

Systém THAAD (The Terminal High Altitude Area Defense) vyvinutý firmou Lockheed Martin bol navrhnutý na zostreľovanie balistických striel.

Izrael prisľúbil Teheránu odpoveď za rozsiahly iránsky raketový útok z 1. októbra. Úder bol podľa Iránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych ozbrojených zložiek vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd.

Išlo o druhý priamy iránsky úder na Izrael. Teherán v apríli vypálil na Izrael rakety a drony v reakcii na izraelský letecký útok na iránsky konzulát v Damasku.

Izraelský minister obrany Joav Galant minulý týždeň vyhlásil, že odveta za iránsky raketový útok na Izrael bude „smrtiaca, presná a prekvapujúca“. „Nebudú rozumieť, čo sa stalo a ako sa to stalo, uvidia výsledky,“ povedal

Šéf iránskej diplomacie Abbás Arákčí v stredajšom telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom uviedol, že Teherán je pripravený na „rozhodnú a poľutovaniahodnú“ odpoveď, ak Izrael zaútočí na Irán.

(tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok