Británia sa pripojila k európskej iniciatíve vývoja rakiet dlhého doletu

Oznámil vo štvrtok britský minister obrany John Healey.

Taurus sú presné zbraňové systémy, ktoré by si vyžadovali nemeckú obsluhu na mieste, čo je krok, ktorý na rozdiel od Francúzov a Britov Olaf Scholz nie je ochotný urobiť. FOTO TASR Taurus sú presné zbraňové systémy, ktoré by si vyžadovali nemeckú obsluhu na mieste, čo je krok, ktorý na rozdiel od Francúzov a Britov Olaf Scholz nie je ochotný urobiť. FOTO TASR

„Spolu s Nemeckom, Francúzskom, Poľskom a niekoľkými ďalšími štátmi sa oficiálne zaväzujeme k programu (vývoja) rakiet dlhého doletu,“ povedal britský minister na okraj stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli.

„Budeme pracovať na zlepšení integrácie, a tým aj účinnosti našich európskych systémov protivzdušnej obrany,“ povedal Healey novinárom.

Nespresnil dĺžku doletu rakety, na ktorej vývoji sa majú štáty podieľať. Podľa jeho slov sa krajiny na bližších detailoch ešte nedohodli.

Ešte v júli na summite NATO vo Washingtone oznámilo Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Poľsko, že budú spolupracovať na vývoji rakiet s dosahom viac ako 500 kilometrov.

Britský minister obrany ďalej uviedol, že Británia je pripravená v prípade potreby urýchlene vyslať tisíce vojakov do Estónska. Vojaci by posilnili východné krídlo NATO proti hrozbe zo strany Ruska.

(tasr, afp, reuters)


Miesto patrí k najrušnejším lokalitám v Košiciach. Denne sa tu premiestňujú tisícky ľudí, nielen cestujúcich. Mnohým sa nepozdáva, že už niekoľko rokov vonkajšie priestory stanice, najmä nástupištia, pripomínajú stavenisko. Dôvodom je meškajúca obnova.
Prejsť na článok
Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok