PS tvrdí, že ministerstvo zahraničia sa pripravuje prepúšťať viacero skúsených diplomatov

Poslanec Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Valášek chce iniciovať zvolanie mimoriadneho zasadnutia Zahraničného výboru Národnej rady. Podľa poslanca sa na rezorte odohrala prvá vlna "čistiek" už po nástupe Juraja Blanára (Smer) do pozície ministra.

Tomáš Valášek. Foto: Michal Svitok/TASR Tomáš Valášek. Foto: Michal Svitok/TASR

„Bolo to vo forme de facto vynútených odchodov. To sa robí tak, že skúseným ľuďom, viacnásobným veľvyslancom, medzi nimi mimochodom aj bývalý minister či vysokopostavený Slovák v medzinárodnej inštitúcii, sa jednoducho nepredĺži vyslanie alebo im je po návrate z vyslania do ústredia ponúknutá funkcia na tej najnižšej možnej úrovni s nulovou perspektívou kariérneho rastu. Oni veľmi rýchle pochopia, že sú neželaní,“ konštatoval Valášek.

Ako poslanec podotkol, takéto prepúšťanie na ministerstve by sa dalo vysvetliť implementáciou reformy, žiadny audit ani reforma však podľa jeho informácií neprebiehajú.

Valášek vyhlásil, že údajné prepúšťanie na ministerstve nie je ani súčasťou konsolidácie verejných financií, pretože ušetrené finančné prostriedky budú minimálne. Myslí si, že nejde ani o generačnú výmenu.

Predseda hnutia a poslanec Michal Šimečka vyhlásil, že takéto prepúšťanie nie je v rámci ministerstiev ojedinelé.

„Vidíme to veľmi dobre na príklade ministerstva kultúry a inštitúcií v rámci kultúry, vidíme to veľmi dobre v prípade ministerstva životného prostredia. Je to systematické vyhadzovanie ľudí, ktorí tam pôsobili roky, ktorí sú top odborníci na tieto oblasti a dosadzovanie ľudí, ktorí nemajú tú kompetenciu, nemajú tie skúsenosti a sú tam len preto, lebo sú kamarátmi politikov, političiek,“ myslí si.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok