Nemeckí poslanci schválili tzv. bezpečnostný balík zákonov

Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestag) v piatok schválili sériu zákonov týkajúcich sa bezpečnosti a prisťahovalectva, ktorý navrhla stredo-ľavá koalícia kancelára Olafa Scholza.

Nemecký Spolkový snem (Bundestag). Foto: TASR/AP Nemecký Spolkový snem (Bundestag). Foto: TASR/AP

Tzv. bezpečnostný balík je reakciou na útok v Solingene, píše TASR na základe správy agentúry DPA. Balík zákonov zahŕňa všeobecný zákaz nosenia nožov na verejných podujatiach. Podľa novej legislatívy môžu žiadatelia o azyl, ktorí sú povinní odísť z krajiny, prísť o sociálne dávky, ak je za nich podľa tzv. dublinských pravidiel zodpovedná iná krajina a ak pre ich odchod z krajiny neexistujú prekážky.

Pri vyšetrovaní terorizmu má legislatíva umožniť porovnávanie biometrických údajov na internete za predpokladu, že Spolkový úrad kriminálnej polície (BKA) na to získa súhlas súdu. Jednu časť balíka ešte musí schváliť horná komory parlamentu (Bundesrat), ktorá by o nej mala hlasovať tiež v piatok.

Legislatívu inicioval útok nožom v Solingene, pri ktorom prišli o život traja ľudia. Z útoku je podozrivý občan Sýrie, ktorý sa vyhol deportácii a zrejme konal z náboženských dôvodov.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok