Odbory v spoločnosti Boeing predbežne prijali novú mzdovú ponuku

Americký výrobca lietadiel Boeing a odbory dosiahli predbežnú dohodu na vyriešení mzdového sporu, ktorý niekoľko týždňov paralyzoval výrobu. Spoločnosť ponúkla pracovníkom zvýšenie miezd o 35 % počas štyroch rokov, informujú agentúry Reuters a DPA.

Southwest Airlines Lietadlá Boeing. Foto: Profimedia.sk

Odborový zväz IAM v sobotu (19. 10.) večer oznámil, že ponuka „stojí za zváženie“ a svojim 33 000 členom ju predloží na hlasovanie, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v stredu (23. 10.).

Návrh počíta aj s jednorazovou platbou pre zamestnancov vo výške 7000 dolárov (6453,40 eura), ako aj so zachovaním vyplácania prémií, ktoré mali byť pôvodne zrušené.

Štrajk, ktorý sa začal 13. septembra, ochromil výrobu najpredávanejšieho modelu spoločnosti Boeing 737. Skoršiu ponuku na zvýšenie miezd o 30 % počas štyroch rokov odbory odmietli.

Zamestnanci Boeingu naposledy štrajkovali v roku 2008. Štrajk vtedy trval 57 dní a podľa odhadov stál spoločnosť približne dve miliardy USD.

(tasr)


Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok