Samosprávy by mali mať podľa Majerského a Danka viac kompetencií

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko aj poslanec Národnej rady SR a predseda opozičného KDH Milan Majerský sa zhodujú na potrebe väčšej decentralizácie krajiny. Vyplýva to z ich vyjadrení v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12.

Danko a Majerský Andrej Danko a Milan Majerský v relácii O 5 minút 12. Foto: reprosnímka Facebook.com/Správy RTVS

Samosprávy by podľa ich slov mali mať viac kompetencií.

„Decentralizácia alebo dokončenie decentralizácie je to, čo pomôže,“ povedal Majerský. Poukázal pritom na systém verejnej správy v Česku.

„Mestá, obce a hlavne vyššie územné celky sú najefektívnejším správcom verejných financií,“ skonštatoval. K téme reformy verejnej správy, prípadne aj zmeny volebného systému, by mali rokovať politici naprieč celým spektrom pri okrúhlom stole.

Danko mieni, že treba otvoriť debatu o súhre štátu a samospráv. Očakáva, že starostovia, primátori a predsedovia samosprávnych krajov predstavia ich návrh reformy.

„Aby to nebol diktát štátu,“ podotkol. Súhlasí aj s prípadnou väčšou decentralizáciou. Hovoril o väčších kompetenciách pre mestských policajtov či možnosti výberu pokút samosprávami za prekročenie rýchlosti.

(tasr)


Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok