Prezident Srbska poďakoval Putinovi za dodávky plynu na najbližšiu zimu

Srbský prezident Aleksandar Vučič telefonoval s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom v nedeľu prvýkrát od mája 2022.

Aleksandar Vučič. Foto: Facebook Srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: Facebook

„Prezidentovi Putinovi som poďakoval za to, že zabezpečil, aby Rusko túto zimu dodalo Srbsku dostatočné množstvo plynu,“ povedal Vučič vo videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti podľa agentúry AFP.

Srbsko je kandidátskou krajinou pre vstup do EÚ a po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu odsúdilo narušenie územnej celistvosti Ukrajiny, no nepridalo sa k západným sankciám voči Moskve.

Vučič po telefonáte zopakoval, že Belehrad v otázke sankcií voči Rusku nezmení svoj postoj. „Srbsko neuvalí sankcie na Ruskú federáciu. To sa nezmení,“ uviedol.

Vučič a Putin telefonovali pri príležitosti osláv 80. výročia oslobodenia Belehradu spod nemeckej okupácie počas druhej svetovej vojny. Telefonát sa uskutočnil v čase, keď Moskva očakáva od Belehradu reakciu na pozvánku na summit zoskupenia BRICS, ktorý sa bude konať v Kazani od 22. do 24. októbra.

„Ak poviem, že idem do Kazane, bude to znamenať koniec európskej cesty Srbska. Ak poviem niečo iné, budú tvrdiť, že som zradil Rusov,“ povedal Vučič tento týždeň. Dodal, že svoje konečné rozhodnutie oznámi v pondelok.

(tasr)


Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok