KĽDR obvinilo generálneho tajomníka OSN z dvojakého metra

Dôvodom bola podľa Severnej Kórey výzva na zdržanlivosť, ktorú António Guterres krajine adresoval po zničení ciest spájajúcich oba kórejské štáty, kým údajný prienik juhokórejských dronov na územie KĽDR prešiel mlčaním.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 19.31.09 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie severeokórejského zástupcu ministra zahraničných vecí pre medzinárodné organizácie Kim Son-gjonga bolo reakciou na výzvu šéfa OSN na uvoľňovanie napätia a návrat k dialógu po tom, ako Severná Kórea v utorok odpálila medzikórejské cesty a železnice na svojej strane prísne stráženej hranice s Južnou Kóreou.

„Vyjadrujem hlbokú nechuť a kategoricky odmietam poznámky o zasahovaní do vnútorných záležitostí (KĽDR, pozn. red)“, vyhlásil Kim pre štátnu tlačovú agentúru KCNA.

Dodal, že deštrukcia ciest a železníc spadá „do poslednej bodky pod suverénne právo Severnej Kórey“ a generálny tajomník by doň nemal zasahovať. Guterresa vyzval podľa agentúry Jonhap na odsúdenie „svojvoľného zásahu“ do suverenity Severnej Kórey a zopakoval, že Južná Kórea vyslala do vzdušného priestoru KĽDR drony.

Kim tvrdí, že predpojatý výrok šéfa OSN by mohol dať zelenú pokusom USA a Južnej Kórey o rozpútanie vojny so Severnou Kóreou a varoval ho, že môže niesť zodpovednosť za eskaláciu napätia na Kórejskom polostrove.

Pchjongjang obviňuje Soul z toho, že tento mesiac vyslal na sever drony s letákmi namierenými proti severokórejskému režimu. Južná Kórea nepotvrdila ani nevyvrátila obvinenia, že za tým stojí jej armáda.

(tasr)


V Košiciach rastie nespokojnosť predajcov z trhu na Dominikánskom námestí. Mesačný nájom sa im zdá privysoký na to, že správca im neposkytuje služby, ktoré sú pre nich mimoriadne dôležité. V Bratislave majú iný systém.
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok