Izraelské nálety v noci smerovali hlavne na objekty banky podporujúcej Hizballáh

Najmenej 11 izraelských útokov zaznamenali počas noci na južných predmestiach Bejrútu, ďalšie hlásia z južnej časti Libanonu. Informovali o tom libanonské štátne médiá, ako uvádza Times of Israel.

Mideast War Anniversary Photo Gallery Nočný izraelský útok na Bejrút. Foto: TASR/AP

Väčšina útokov bola zameraná na pobočky Al-Qard Al-Hassan, nelicencovanej banky na šedom trhu, ktorá je považovaná za jeden z hlavných zdrojov financovania militantnej skupiny Hizballáh.

Izrael ešte v nedeľu (20. októbra) večer avizoval, že spúšťa kampaň proti zdrojom financovania Hizballáhu a varoval civilistov, aby sa vzdialili od všetkých budov patriacich Al-Qard Al-Hassan. Sľubuje, že v útokoch bude pokračovať.

Na internete sa objavilo video, na ktorom je vidieť zrútenie viacposchodovej budovy po zásahu. Pravosť videa však zatiaľ neoverili.

Banka Al-Qard al-Hassan má viac ako 30 pobočiek po celom Libanone vrátane 15 pobočiek v husto obývaných častiach centra Bejrútu a jeho predmestiach.

Al-Qard al-Hassan, Hizballáh ani libanonská vláda zatiaľ nevydali v súvislosti s izraelskými útokmi žiadne vyhlásenie.

(bra)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok