Siedmich Izraelčanov zatkli pre podozrenie zo špionáže v prospech Iránu

Všetci podozriví sú obyvateľmi mesta Haifa na severe Izraela, podľa prokuratúry zhromažďovali informácie o vojenských základniach, ktoré sa stali terčmi iránskeho odvetného útoku zo začiatku októbra.

Anti-Israeli billboard in Tehran following Iran's attack on Israel Protiizraelský bilbord v Teheráne, metropole Iránu, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Medzi podozrivými sú vojak, ktorý dezertoval z armády, a tiež dvaja neplnoletí Izraelčania. Dospelí podozriví sú Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vjačeslav Guščin, Jevgenij Yoffe a Yigal Nissan, citoval vyhlásenie prokuratúry spravodajský portál Times of Israel.

Podozriví sú obvinení z fotografovania a zhromažďovania informácií o základniach a zariadeniach Obranných síl Izraela (IDF) vrátane veliteľstva obrany Kirja v Tel Avive a leteckých základní Nevatim a Ramat David, ako aj o miestach batérií Železná kupola.

Základňa Nevatim bola tento rok terčom oboch iránskych raketových útokov – v apríli i v októbri – a Ramat David sa stal terčom útokov šíitskeho militantného hnutia Hizballáh.

Podozriví sú tiež obvinení z toho, že od svojich nadriadených dostali mapy strategických miest vrátane základne Golani na severe židovského štátu, ktorá bola zasiahnutá pri smrtiacom útoku bezpilotného lietadla začiatkom tohto mesiaca.

Prokurátori tvrdia, že polícia a vyšetrovatelia tajnej služby Šin Bet zistili, že podozriví plnili pre iránske spravodajské služby viacero rôznych úloh a boli v kontakte s iránskymi agentmi. Za svoju činnosť od nich údajne dostali stovky tisíc dolárov.

Prokuratúra tiež uviedla, že niektorí z podozrivých vykonávali špionáž pre Teherán celé dva roky, zvyšní len od začiatku vojny v Pásme Gazy 7. októbra 2023. V piatok plánuje podať obžalobu za bezpečnostné trestné činy v prípade, ktorý úrad označil za jeden z najzávažnejších prípadov za posledné roky. Prokurátor tiež navrhne väzobné stíhanie pre všetkých siedmich.

(sab)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok