WHO plánuje evakuovať z Pásma Gazy do Európy tisíc žien a detí

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge vysvetlil, že dôvodom pre ich prevoz je poskytnutie lekárskej starostlivosti, ktorú im priamo vo vojnou postihnutej palestínskej enkláve dať nemôže.

Izrael odmieta tvrdenia, že obyvate¾stvu Gazy hrozí hladomor Palestínčania stoja v rade a čakajú na distribúciu jedla v meste Rafh v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izrael sa podľa Klugeho „zaviazal, že v nasledujúcich mesiacoch uskutoční ďalších tisíc lekárskych evakuácii do Európskej únie“.

Vyšetrovatelia OSN vo štvrtok obvinili Izrael zo zámerných útokov na zdravotnícke zariadenia v Pásme Gazy. Izraelská armáda podľa nich zabíja a mučí zdravotnícky personál a krajinu obvinili zo zločinov proti ľudskosti.

Predstaviteľ WHO na palestínskom území Rik Peeperkorn v máji uviedol, že približne 10-tisíc ľudí je potrebné evakuovať z palestínskej enklávy z dôvodu potreby naliehavej lekárskej starostlivosti.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy umožnila WHO 600 lekárskych evakuácií do siedmich európskych krajín. „Nikdy by sa to nestalo, ak by sme neudržiavali (otvorený) dialóg,“ povedal Kluge a dodal, že to isté platí aj pre Ukrajinu, a dialóg udržiava so všetkými partnermi.

Zároveň dodal, že zdravotníkom je potrebné umožniť vykonávať svoju prácu v zónach konfliktu.

WHO v septembri oznámila, že z Pásma Gazy do Spojených arabských emirátov evakuovala takmer 100 pacientov a vyzvala na obnovenie pravidelných lekárskych prevozov z tejto palestínskej enklávy. Peeperkorn v tom čase označil evakuáciu za najväčšiu od októbra 2023.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok