BBC sa pýta, či by sa pojem etnická menšina nemal nahradiť termínom globálna väčšina

V posledných rokoch rôzne organizácie v Spojenom kráľovstve vrátane vlády upustili od skratky Bame, ktorá znamená čierne, ázijské a etnické menšiny, a namiesto nej sa rozhodli používať nové slovné spojenie globálna väčšina.

Ilustračná fotografia. Zdroj TASR/AP BBC

Tento termín vymyslela v roku 2003 Rosemary Campbellová-Stephensová, britsko-jamajská akademička, a označuje ľudí, ktorí sú „čierni, ázijskí, hnedí, s dvojakým pôvodom, pochádzajú z globálneho juhu alebo boli zaradení medzi etnické menšiny.

V marci 2022 sa britská vláda zaviazala, že už nebude používať Bame a namiesto toho sa rozhodne používať špecifické etnické klasifikácie všade, kde je to možné. Nenavrhla však žiadnu alternatívu.

Minulý rok Národná rada dobrovoľníckych organizácií oznámila, že prijala termín „ľudia globálnej väčšiny“ na označenie všetkých etnických skupín okrem bielych Britov a iných bielych skupín.

V článku, v ktorom sa diskutuje o stále módnejšom slove, BBC naznačila, že výraz „etnická menšina“ by sa mal úplne vypustiť a nahradiť novým termínom. Tento návrh vyvolal na internete rozruch, pričom niektorí argumentovali, že tento výraz vytvára ďalšie rozdeľovanie.

(mja)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok