Trump chce po výhre vo voľbách okamžite odvolať špeciálneho prokurátora

Jack Smith totiž vzniesol obvinenia voči exprezidentovi Spojených štátov napríklad aj za snahy zmariť výsledky volieb prezidenta v roku 2020.

Polícia v Colorade preveruje vyhrážky sudcom, èo rozhodovali v Trumpovej kauze Donald Trump. Foto: TASR/AP

Na otázku, či po nástupe do funkcie by si najprv udelil milosť alebo odvolal Smitha, Donald Trump odpovedal: „Je to také jednoduché. Vyhodil by som ho do dvoch sekúnd. Bude jednou z prvých vecí, ktoré sa budú riešiť.“

Trump označil Smitha, ktorý podlieha americkému ministerstvu spravodlivosti, za „veľmi nečestného človeka“. Smith, ktorého do funkcie vymenoval v roku 2022 minister spravodlivosti Merrick Garland, vzniesol obvinenia voči Trumpovi za jeho snahy zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020 a narábanie s utajovanými dokumentmi, ktoré sa našli v jeho rezidencii Mar-a-Lago na Floride. Pripomínajú agentúry AFP a AP.

Trestné konanie v prípade týkajúcom sa dokumentov však Trumpom vymenovaná sudkyňa Aileen Cannonová zastavila. Zdôvodnila to tým, že Garland porušil ústavu, keď na vyšetrenie tejto kauzy vymenoval osobitného vyšetrovateľa. Smith sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal.

Exprezident USA v rozhovore s Hughom Hewittom vyzdvihol sudkyňu ako „odvážnu a brilantnú“. Právnici bývalého prezidenta USA medzitým podali návrh aj na zastavenie vyšetrovania jeho snáh zvrátiť výsledky volieb, pričom takisto argumentujú, že Smith bol vymenovaný nezákonne.

Americký prezident nemá právomoc odvolať špeciálneho prokurátora, ak však bude Trump znovu zvolený, mohol by vymenovať nového ministra spravodlivosti, ktorý by tak mohol urobiť. Trumpom vymenovaný minister by tiež mohol zamietnuť federálne žaloby voči nemu.

(tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok