Po hodinovej prestrelke v Pakistane zomrelo desať policajtov

K útoku na kontrolnom stanovištu v pakistanskej provincii Chajbar Paštúnchwá neďaleko afganských hraníc sa prihlásil pakistanský Taliban.

Kábulské letisko strážia elitné sily Talibanu, majú americké zbrane a uniformy Vojak hnutia Taliban vyzbrojené americkými zbraňami a oblečený v amerických uniformách. Foto: TASR/AP

„Intenzívna prestrelka trvala takmer hodinu. Pri útoku zahynulo desať pohraničných policajtov a ďalších sedem utrpelo zranenia,“ povedal predstaviteľ spravodajských služieb pod podmienkou zachovania anonymity.

Na stanovište pohraničnej polície v okrese Déra Ismaíl Chán vo štvrtok podniklo útok približne 20 až 25 militantov. Útok sa odohral približne 70 kilometrov východne od afganskej hranice.

Pakistanský Taliban vo vyhlásení, v ktorom sa prihlásil k útoku, oznámil, že útok bol odvetou za zabitie vysokopostaveného vodcu Ustáda Kurešího. Pakistanská armáda vo štvrtok uviedla že Kureší bol jedným z deviatich ľudí vrátane dvoch samovražedných bombových útočníkov, ktorí boli zabití pri operácii v okrese Bajaur hraničiacom s Afganistanom, píše Reuters.

Pakistan zaznamenal nárast počtu útoku militantov, odkedy sa v roku 2021 vrátil v susednom Afganistane k moci Taliban. Pakistanská odnož tohto hnutia podniká v krajine útoky zamerané najmä na bezpečnostné zložky.

Jeden policajt zahynul pri samostatnom útoku, ku ktorému došlo vo štvrtok večer v blízkosti afganskej hranice v okrese Chajbar. Minulý mesiac bol terčom útoku policajný konvoj sprevádzajúci zahraničných veľvyslancov. Pri útoku zahynul jeden policajt.

Islamabad tvrdí, že útoky podnikajú rôzne militantné skupiny zo susedného Afganistanu, z ktorých mnohé sú napojené na Taliban, čo však orgány Talibanu v Kábule popierajú. Pakistanský Taliban má historické korene v Afganistane a vyznáva rovnakú ideológiu ako afganský Taliban.

(tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok