Pre stabilitu bude nutné do koalície prizvať tretiu stranu, myslí si rakúsky kancelár

Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a súčasný kancelár Karl Nehammer, ktorý je poverený zostavením novej vlády, v piatok vyhlásil, že rokovania o koalícii budú dlhé a náročné.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

V úvodnom kole rokovaní lídri strán riešili najmä organizačné otázky a naplánovali ďalšie rozhovory, ktoré budú rozdelené podľa jednotlivých tém. Nehammer vyhlásil, že hlavnými prioritami by mali byť hospodárstvo a migrácia. „Máme pred sebou dlhú a pravdepodobne miestami strastiplnú cestu,“ uviedol Nehammer po tom, čo sa prvýkrát stretol s predstaviteľmi Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ).

Pozitívnejšie bol naladený líder SPÖ Andreas Babler. „Dnešná diskusia vo mne vyvolala veľmi pozitívny pocit, že tieto rokovania, ak budú pokračovať so vzájomnou dôverou, môžu pokojne viesť k vytvoreniu vlády,“ vyhlásil po stretnutí.

Reuters pripomína, že ÖVP a SPÖ budú musieť prekonať veľké ideologické rozdiely, a to najmä v oblasti zvyšovania daní z majetku a dedičstva, ktoré je jedným z najdôležitejších bodov programu SPÖ.

V prípade utvorenia koalície by však ľudovci so sociálnymi demokratmi mali väčšinu iba o jedného poslanca. Nehammer už naznačil, že pre stabilitu bude preto nutné do koalície prizvať tretiu stranu.

Pravdepodobné je, že rokovať bude s liberálnou stranou NEOS. Trojkoalícia od vyhlásenia nezávislosti po druhej svetovej vojne ešte v Rakúsku nevládla.

Rakúsky prezident Alexander van der Bellen poveril Nehammera zostavením vlády napriek tomu, že jeho ľudovci skončili až druhí za pravicovou národnokonzervatívnou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Okrem troch spomenutých strán sa do rakúskej Národnej rady dostali ešte dve strany – Nehammerov doterajší koaličný partner Zelení a strana NEOS.

(tasr, reuters)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok