Európska únia sa snaží pripraviť na prípadný Trumpov návrat

Neistota vrcholných predstaviteľov Únie sa týka najmä dvoch oblastí, chcú však zachovať dobré vzťahy s USA.

profimedia-0909941864 Bývalý prezident Donald Trump. Foto: Kevin Dietsch/Profimedia.sk

Najvyšší predstavitelia Európskej únie sa v poslednej dobe, naposledy 24. a 25. októbra, stretávajú s veľvyslancami 27 členských krajín, aby sa porozprávali o tom, čo by znamenalo, ak by republikánsky kandidát Donald Trump vyhral prezidentské voľby v USA.

Ako informuje Politico, rozhovory sa týkali dvoch oblastí, v ktorých sú predstavitelia EÚ na pochybách: či bude Washington naďalej podporovať Ukrajinu, a aké sú možnosti zvýšenia amerických ciel na všetok dovážaný tovar.

Trump v minulosti pohrozil, že jeho administratíva uvalí 10- až 20-percentné clá na všetok dovoz do USA s cieľom vrátiť do krajiny čo najviac pracovných miest, ktoré zanikli v dôsledku importu.

V tejto súvislosti kritizoval nezáujem európskych štátov o výrobky USA. „Neodoberajú naše autá, naše poľnohospodárske produkty, neodoberajú nič. S EÚ máme obchodný deficit 312 miliárd dolárov,“ povedal Trump s tým, že Únia je podľa neho „mini-Čína“.

Hovorkyňa Európskej komisie Arianna Podestà reagovala, že EÚ sa pripravuje na voľby v USA a jej predstavitelia zvažujú všetky možné výsledky. „Sme odhodlaní zachovať úzke partnerstvo s USA,“ konštatovala.

(bra)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok