Únia po izraelských útokoch vyzvala na zdržanlivosť

EÚ vyzvala na upokojenie situácie a uviedla, že útoky sa uskutočnili v čase „vážneho a rastúceho regionálneho napätia".

Charles Michel TK Charles Michel. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Izrael v noci na sobotu podnikol útoky na vojenské zariadenia v Iráne. Podľa izraelskej armády išlo o odvetu za útok Iránu, ktorý začiatkom mesiaca vypálil na Izrael takmer 200 rakiet.

„Nebezpečný cyklus útokov a odvetných úderov môže spôsobiť ďalšie rozšírenie regionálneho konfliktu,“ uviedla EÚ vo svojom vyhlásení. „Hoci EÚ uznáva právo Izraela na sebaobranu, vyzýva všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zabránili nekontrolovateľnej eskalácii, ktorá nie je v záujme nikoho,“ dodal euroblok.     

„EÚ je naďalej plne odhodlaná znížiť napätie a prispieť k deeskalácii a za týmto účelom zostáva v úzkom kontakte so všetkými príslušnými aktérmi,“ vyhlásila.

Irán pohrozil odvetou za sobotňajší útok, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci. Izrael však varoval, že Irán „zaplatí vysokú cenu“ v prípade, že bude reagovať na útoky.

Znepokojenie nad eskaláciou násilia na Blízkom východe vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres. Šéf OSN „naliehavo opakuje svoju výzvu všetkým stranám, aby zastavili všetky vojenské akcie vrátane akcií v Pásme Gazy a Libanone,“ uviedol vo vyhlásení Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Dodal, že generálny tajomník vyzýva na maximálne úsilie s cieľom zabrániť vypuknutiu regionálnej vojny a návrat na diplomatickú cestu.

(tasr, afp)


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok