Kyjev podmienil začatie rokovaní stiahnutím ruských vojakov na pozície spred 24. februára

Vedúci kancelárie prezidenta Andrij Jermak zdôraznil, že Ukrajina neustúpi z požiadavky na rešpektovanie medzinárodne uznaných hraníc.

profimedia-0841595186 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na tlačovej konferencii. Attila Kisbenedek / AFP / Profimedia

V rozhovore pre taliansky denník Corriere Della Sera uviedol, že prezident Zelenskyj nikdy nehovoril o územných kompromisoch a že Krym a Donbas sú neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny.

Jermak podčiarkol, že Ukrajina odmieta akékoľvek „zmrazenie“ konfliktu a usiluje sa o ukončenie vojny. Zdôraznil podporu krajín globálneho Juhu, ktoré odsúdili ruskú inváziu. Podľa neho sa Ukrajina plánuje vrátiť k hraniciam pred prvým ruským útokom a potom otvoriť rozhovory o obnovení svojej suverenity až po hranice z roku 1991.

Jermak tiež uviedol, že ho nezaujíma postoj ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý obhajuje „reálnu situáciu na mieste“. Dodal, že Ukrajina plánuje medzinárodnú konferenciu, keď to bude vhodné.

Na otázku, či sa druhý mierový summit presúva na budúci rok, odpovedal, že sa uskutoční, keď to budú podmienky umožňovať, a že Ukrajina uprednostňuje čo najskorší termín.

(mm)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok