Orbán odcestuje v pondelok do Gruzínska, stretne sa s premiérom Kobachidzem

Dvojdňová návšteva maďarského premiéra Viktora Orbána v Tbilisi sa uskutoční na pozvanie gruzínskeho premiéra Irakliho Kobachidzeho.

Snímka obrazovky 2024-07-19 o 10.53.02 Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbánova návšteva sa bude konať len dva dni po parlamentných voľbách v Gruzínsku, po ktorých maďarský premiér dokonca v predstihu – pred zverejnením konečných výsledkov – zablahoželal k víťazstvu tamojšej proruskej vládnej strane.

Maďarského premiéra bude na ceste sprevádzať vládna delegácia zahŕňajúca ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa.

Orbán zablahoželal gruzínskej vládnucej strane k víťazstvu už v sobotu, a to ešte pred tým, ako tamojšia volebná komisia zverejnila prvé čiastkové výsledky. „Blahoželám premiérovi (Iraklimu) Kobachidzemu a strane Gruzínsky sen k ich obrovskému víťazstvu v dnešných parlamentných voľbách. Gruzínsky ľud vie, čo je pre jeho krajinu najlepšie a dnes bolo počuť jeho hlas!“, napísal Orbán, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Gruzínsky sen sa stal víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku so ziskom 54,08 percenta hlasov, oznámila v nedeľu volebná komisia po sčítaní takmer všetkých hlasov. Zoskupenie štyroch opozičných strán získalo podľa komisie 37,58 percenta. V súvislosti s voľbami sa však hovorí aj o masových podvodoch.

Ich výsledky sú zároveň podľa agentúry Reuters ranou pre prozápadne orientovaných Gruzíncov, ktorí si vo voľbách vyberali medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom, a opozíciou dúfajúcou v urýchlenie prístupového procesu s EÚ.

(tasr)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok