Egyptský prezident navrhol v Pásme Gazy dvojdňové prímerie

Počas navrhnutého prímeria by boli prepustení štyria izraelskí rukojemníci zadržiavaní v Pásme Gazy výmenou za prepustenie niekoľkých palestínskych väzňov.

Abdal Fattáh Sísí Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí hádže do urny svoj hlas počas hlasovania v egyptských prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Káhire 10. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Do obliehaného pásma Gazy by dorazila dodávka humanitárnej pomoci. V Káhire to oznámil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Cieľom návrhu je podľa Sísího posunúť vývoj situácie v oblasti vpred. Ďalej uviedol, že desiatich dní o nadobudnutí platnosti dvojdňového prímeria by sa mali obnoviť rokovania s cieľom dosiahnuť trvalé prímerie.

Izraela ani Hamas na návrh Egypta bezprostredne nereagovali. Nemenovaný palestínsky predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že očakáva, že Hamas ponuku zváži, no bude trvať na tom, aby akákoľvek dohoda ukončila vojnu a z Pásma Gazy odišli izraelské sily.

Egypt je spolu s Katarom a Spojenými štátmi kľúčovým sprostredkovateľom v rokovaniach o ukončení konfliktu v Pásme Gazy. V rámci tohto úsilia sa v katarskej metropole Dauha uskutočnia rokovania šéfa izraelskej tajnej služby Mosad s premiérom Kataru a šéfom americkej tajnej služby CIA.

(tasr, ap)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok