Bulharská konzervatívna strana GERB vyhrala siedme voľby za necelé štyri roky

Vyplýva to z exit pollov zverejnených po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ).

Rokovania o zostavení novej vlády po predèasných parlamentných vo¾bách v Bulharsku Bojko Borisov. FOTO TASR/AP

Strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) konzervatívneho expremiéra Bojka Borisova podľa nich získala 25 – 27 percent hlasov. Na druhom mieste skončila koalícia Pokračujeme v zmene – Demokratické Bulharsko (PP – DB) s približne 15 percentami hlasov. Tretia je ultranacionalistická, prorusky orientovaná strana Obnova s približne 13 percentami.

Ďalšie strany získali menej ako desať percent hlasov. Podľa prieskumu inštitútu Alpha Research by GERB získala v 240-miestnom parlamente 74 kresiel, PP 42 kresiel a PP – DB 36 kresiel.

Siedme parlamentné voľby za necelé štyri roky boli vyvolané tým, že bulharské politické strany sa po patových voľbách konaných 9. júna paralelne s voľbami do Európskeho parlamentu nedohodli na zostavení koaličnej vlády.

Júnové voľby zasa vyvolal marcový rozpad tzv. neformálnej koalície pozostávajúcej z GERB, Zväzu demokratických síl (SDS) a PP-DB.

Aliancie GERB-SDS a PP-DB sú orientované proeurópsky i propodnikateľsky, sužuje ich však množstvo vzájomných sporov a rivalita ich predstaviteľov.

(tasr, afp, reuters)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok