Na zádušnú omšu za grófku dohliadala polícia, strážila unikátny zlatý kalich

V mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava sa v sobotu (26. 10.) uskutočnila zádušná omša za grófku Františku Andrássyovú pri príležitosti 120. výročia jej pohrebu.

Na snímke vzácny zlatý kalich vyrobený z 18-karátového zlata, ktorý je zdobený 265 drahokamami a perlami počas omše konanej k 120. výročiu pohrebu grófky Františky v mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí 26. októbra 2024. Foto: František Iván/TASR Na snímke vzácny zlatý kalich vyrobený z 18-karátového zlata, ktorý je zdobený 265 drahokamami a perlami počas omše konanej k 120. výročiu pohrebu grófky Františky v mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí 26. októbra 2024. Foto: František Iván/TASR

Ako uviedla kultúrno propagačná manažérka Slovenského národného múzea – Múzea Betliar Sandra Petríková, počas omše použili aj vzácny zlatý kalich vyrobený z 18-karátového zlata, ktorý je zdobený 265 drahokamami a perlami.

Keďže ide o vzácne predmety, ako aj strieborné svietniky, vzácne nádoby na vodu, víno ale aj rúcha s vysokou hodnotou, aj ich samotný prevoz do mauzólea sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia za asistencie príslušníkov Policajného zboru. Polícia tak dohliadala na zádušnú omšu nielen v uniformách, ale aj v civile.

Manželka Dionýza Andrássyho, grófka Františka Andrássyová, zomrela 26. októbra 1902 v Mníchove. Na znak úcty a lásky sa gróf Andrássy pre svoju manželku rozhodol pod hradom Krásna Hôrka postaviť veľkolepú hrobku, kde chcel byť neskôr pochovaný spolu s ňou.

„Zlatý kalich je zhotovený z osobných Františkiných šperkov a to z prozaického dôvodu, aby ich po smrti milovanej manželky nemohla nosiť už žiadna iná žena. S ohľadom na mimoriadne vysokú materiálovú hodnotu predmetu sa kalich používa len pri väčších výročiach, ako tomu bolo v tomto roku, keď sme si pripomenuli 120. výročie veľkolepého, krásnohorského pohrebu grófky Františky Andrássyovej,“ dodala Petríková.

Mauzóleum Andrássyovcov dokončili na jeseň 1904 a jeho súčasťou je aj unikátna exteriérová a interiérová umelecká výzdoba. „Je jednou z mála realizácií secesných stavieb na Slovensku zo začiatku 20. storočia, ktorá je výsledkom práce predstaviteľov mníchovského Jugendstilu, nie viedenských architektov a staviteľov, ktorí priamo pôsobili na našom území,“ priblížila Petríková.

Zádušná omša v Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí sa uskutočňuje každý rok od roku 1904 v maďarskom jazyku. V rámci príležitosti si návštevníci vypočuli aj mužský spevácky zbor Andrássy Dénes z Krásnohorského Podhradia.

(tasr)


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok