Novela zákona o štátnom jazyku nezavádza pokuty voči bežným ľuďom

Podľa MK SR nie je namierená proti národnostným menšinám, plne rešpektuje medzinárodné zmluvy a potrebu rozvíjania jazykov národnostných menšín na Slovensku.

exteriér budova vchod vstup nápis Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky Námestie SNP Ilustračné foto: Jaroslav Novák/TASR

Jej cieľom je posilniť postavenie slovenského jazyka vo vybraných oblastiach úradného a verejného styku. Zdôrazňuje to Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktoré zároveň striktne odmieta dezinterpretácie, týkajúce sa sankcií za porušenie zákona.

„Ohradzujeme sa voči dezinterpretáciám, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach o tom, že pokutované budú môcť byť aj fyzické osoby, ktoré budú publikovať svoje súkromné texty s gramatickými či pravopisnými chybami. Pokuty sa budú týkať podnikateľov a fyzických osôb podnikateľov a právnických osôb,“ oznámilo ministerstvo.

„Prax ukázala, že existujú prevádzky, ako aj orgány verejnej správy, ktoré napriek upozorneniam opakovane porušujú ustanovenia zákona o štátnom jazyku, čím ho v podstate ignorujú. Je to dôsledkom obmedzených kompetencií rezortu kultúry ako správneho orgánu,“ vysvetlila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Pripúšťa, že novela zákona bude vyžadovať striktnejšie dodržiavanie zákona o štátnom jazyku aj od médií a organizátorov verejných podujatí. Cieľom novely zákona je tiež eliminácia používania cudzích výrazov, ktoré prenikajú do úradného a verejného styku aj napriek tomu, že existujú ich plnohodnotné ekvivalenty v slovenskom jazyku.

Novelou sa má tiež zjednodušiť geografické označovanie miest, obcí, ulíc, námestí a kultúrnych pamiatok. „Nie je prípustné, aby boli názvy v slovenskom jazyku uvádzané menej výrazne ako názvy v jazyku národnostných menšín. V poriadku nie sú ani jedálne lístky v reštauráciách bez ponuky uvedenej v slovenskom jazyku,“ upozornila ministerka.

Dodáva, že pri koncipovaní novely sa ministerstvo inšpirovalo aj platnými právnymi predpismi o používaní oficiálneho jazyka v Poľskej republike a vo Francúzskej republike. Rezort tiež poukazuje na to, že novela je plne v súlade s programovým vyhlásením vlády SR.

Ministerstvo oznámilo prípravu novely zákona o štátnom jazyku v prvej polovici októbra, opozícia tento zámer kritizovala a označila ho za krok, ktorý je priamo namierený, resp. môže poškodiť práva národnostných menšín na Slovensku. Politickí zástupcovia maďarskej menšiny sú presvedčení, že ochrana slovenského jazyka je v súčasnej legislatíve zabezpečená dostatočne.

(tasr)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok