Švajčiarsko by sa malo viac zblížiť s EÚ, tvrdí prezidentka

V minulosti takéto pokusy o dohodu stroskotali na obavách o švajčiarsku suverenitu.

Vlajka Švajčiarska. Foto: Balachandar Radhakrishnan/Flickr.com Vlajka Švajčiarska. Foto: Balachandar Radhakrishnan/Flickr.com

Do konca roka by sa mohla dosiahnuť dohoda s Európskou úniou o aktualizácii vzájomných vzťahov. Je o tom presvedčená švajčiarska prezidentka Viola Amherdová.

„V niektorých oblastiach sme už dosiahli veľmi dobrý pokrok, najmä v inštitucionálnych otázkach a štátnej pomoci. V iných oblastiach, najmä v oblasti prisťahovalectva, sa však musia pozície ďalej zbližovať,“ povedala Amherdová.

Prezidentka už skôr uviedla, že Švajčiarsko sa snaží uzavrieť dohodu s EÚ tento rok, keď sa skončí aj jej ročné funkčné obdobie. „Osobne som naďalej optimistická, že sa nám to podarí,“ dodala.

Predchádzajúce pokusy o dosiahnutie dohody stroskotali na obavách o švajčiarsku suverenitu zo strany opozičnej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) a Amherdová priznala, že rozhovory s ňou sú „takmer nemožné“.

„Vo Švajčiarsku máme iné možnosti, ako zaručiť, že nechceme znižovať platy a že nechceme imigráciu bez kontroly. Som presvedčená, že nájdeme riešenie,“ povedala.

Amherdová v širšom zmysle uviedla, že Švajčiarsko musí viac investovať do bezpečnosti v celej Európe a že plánuje posilniť väzby s partnermi vrátane NATO. „Za uplynulých 30 rokov Švajčiarsko neinvestovalo dosť do obrany, a musíme to dobehnúť,“ zdôraznila prezidentka.

(tasr)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok