Von der Leyenová vyzvala na prešetrenie nezrovnalostí pri voľbách v Gruzínsku

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová trvá na tom, že Gruzínci „majú právo vedieť, čo sa stalo".

Ursula von der Leyenová Ursula von der Leyen. Foto: TASR/AP

„Ľudia v Gruzínsku sa už mnoho rokov usilujú a bojujú za demokraciu. Majú právo vedieť, čo sa tento víkend stalo. A majú právo na to, aby sa volebné nezrovnalosti vyšetrili rýchlo, transparentne a nezávisle,“ povedala Ursula von der Leyenová počas prejavu na belgickej univerzite College of Europe v meste Bruggy.

Na prešetrenie nezrovnalostí okolo hlasovania vyzval v nedeľu gruzínske úrady aj predseda Európskej rady Charles Michel. Nezrovnalosti, na ktoré poukázala predbežná správa medzinárodných pozorovateľov, je podľa jeho slov potrebné „riešiť a objasniť“.

Medzinárodní pozorovatelia vyjadrili znepokojenie z prípadov zastrašovania voličov, fyzických útokov voči nim, kupovania hlasov či prípadov viacnásobného hlasovania, oznámila v nedeľu Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pozorovatelia vyzvali na prešetrenie takýchto incidentov a zároveň naliehali na ďalšie demokratické reformy v krajine.

Podľa oficiálnych výsledkov vo voľbách zvíťazila strana Gruzínsky sen so ziskom 54 percent hlasov. Opozícia na čele s prozápadne orientovanou prezidentkou Salome Zurabišviliovou výsledky volieb spochybňuje a taktiež upozorňuje na nezrovnalosti a viaceré incidenty počas volebného dňa.

Prezidentka už skôr obvinila Moskvu, že stojí za volebnými podvodmi v Gruzínsku. Podľa nej sú súčasťou „ruskej špeciálnej operácie“ a vyzvala občanov, aby vyšli do ulíc. Kremeľ jej obvinenia odmieta a zo zasahovania do volieb obviňuje Západ. Niektoré opozičné strany vyzvali na opakovanie volieb a uviedli, že ich zvolení poslanci si neprevezmú mandáty.

(tasr, afp)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok