Sme vo vojne, odkázal Netanjahu Izraelčanom. Po rozsiahlom útoku Hamasu na židovský štát hlásia stovky mŕtvych a zranených

Vodca islamistického hnutia Hamas v sobotu oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. V Jeruzaleme sa rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach. Premiér židovského štátu Benjamin Netanjahu v sobotu napoludnie obyvateľom Izraela oznámil, že krajina je vo vojne. Okolo 17 hodiny hlásili už stovky mŕtvych a zranených,izraelská armáda informovala, že stále bojuje proti militantom na 22 miestach na juhu krajiny.

Israel Palestinians Horiace autá po tom, čo raketa vypálená z pásma Gazy zasiahla parkovisko a obytnú budovu v Aškelone na juhu Izraela v sobotu 7. októbra 2023. Foto: Profimedia.sk, AP Photo/Cafrir Abayov

Správu priebežne aktualizujeme

Vodca Hamasu Muhammad Dajf uviedol, že v sobotu skoro ráno bolo smerom na izraelské územie vypálených 5-tisíc rakiet (izraelská strana tento počet neskôr korigovala na 2,2 tisíca). Ide podľa jeho slov o začiatok Operácie búrka al-Aksá (Operation Al-Aqsa Storm).

Izraelská armáda v reakcii na vypálenie raketový útok zo strany Hamasu udrela na niekoľko cieľov v Gaze. Dodala, že jej vojaci sú zapojení do prestreliek s palestínskymi militantmi, ktorým sa podarilo infiltrovať na izraelské územie na najmenej siedmich miestach.

„Obyvatelia v oblasti okolo pásma Gazy boli požiadaní, aby zostali vo svojich domovoch,“ uviedli IDF na sociálnej sieti X. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvoláva najvyššie postavených bezpečnostných činiteľov. Izraelská armáda uviedla, že je vo vojnovom stave a sľúbila, že sa bude brániť.

Očití svedkovia podľa AFP hlásili streľbu v uliciach. To, ako sa útočníkom z pásma Gazy podarilo prekročiť prísne strážené hranice, nebolo bezprostredne známe.

Pri útokoch z Gazy zahynulo najmenej 100 ľudí, zranenia utrpelo 900 osôb

Izraelská armáda v Jeruzaleme aktivovala sirény varujúce pred leteckými útokmi a uviedla, že útočí na ciele v pásme Gazy.

Pred 17 hodinou už agentúry s odvolaním sa na izraelských zdravotníkov vydali správu, že pri rozsiahlych útokoch palestínskych militantov z pásma Gazy v Izraeli zahynulo najmenej 100 ľudí a približne 900 utrpelo zranenia.

Izraelské následné odvetné útoky zabili v pásme Gazy 198 ľudí a zranili ďalších 1 600 osôb, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v tejto palestínskej enkláve.

Izraelský vojak stojí pri telách Izraelčanov zabitých po palestínskom raketovom útoku z pásma Gazy v meste Sderot na juhu Izraela 7. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Počet mŕtvych na oboch stranách stúpa priebežne celý deň. Úrady v Izraeli najprv hlásili jednu zabitú obeť, 60-ročnú ženu v meste Gedera. Zomrela, keď raketa Hamasu zasiahla bytový dom, v ktorom bývala. Počet zabitých potom úrady aktualizovali na 22, následne ich zvýšili na najmenej 100.

Úrady v palestínskej enkláve, v pásme Gazy, pôvodne oznámili 22 zabitých, ale tento počet čoskoro zvýšili.

Vzhľadom na meniacu sa situáciu je možné, že počty mŕtvych a ranených budú na oboch stranách ďalej stúpať. Ide teda o najvražednejší útok na Izrael za celé roky.

Izrael nariadil mobilizáciu záložníkov

Izraelský minister obrany Joav Galant nariadil v sobotu mobilizáciu záložníkov v reakcii na rozsiahle raketové útoky z pásma Gazy na izraelské územie. Izrael už začal útočiť na ciele v pásme Gazy.

Hovorkyňa izraelského ministerstva obrany uviedla, že mobilizácia sa má uskutočniť na základe požiadaviek izraelskej armády.

Vodca islamistického hnutia Hamas Dajf v sobotu oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. „Čo je veľa, to je veľa,“ uviedol Dajf vo svojom vyhlásení, píše AP. Palestínčanov vyzval, aby sa zapojili do boja.

Rozsiahle útoky z pásma Gazy prišli neočakávane. Situácia v Izraeli a na ním okupovanom Západnom brehu Jordánu je však už dlho napätá, dodáva DPA. Od začiatku roka prišlo pri útokoch o život 27 Izraelčanov, jeden Ukrajinec a jeden Talian. V tom istom období zahynulo viac než 200 Palestínčanov počas izraelských vojenských zásahov.

Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav

Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav v reakcii na sobotňajšie hromadné útoky na izraelské územie z pásma Gazy, uviedla agentúra DPA.

„Štát Izrael čelí ťažkej hodine. Stojím za izraelskými ozbrojenými silami, jej veliteľmi a vojakmi, ako aj so všetkými bezpečnostnými a záchrannými zložkami. Všetkým chcem poslať slová povzbudenia a sily,“ povedal prezident Jicchak Herzog.

„Vyzývam všetkých, aby počúvali pokyny velenia domáceho frontu, aby si prejavili vzájomnú podporu a zostali odolní,“ pokračoval prezident. „Spoločne môžeme prekonať všetkých, ktorí nám prajú zle.“

Líder Strany národnej jednoty Benny Gantz uviedol, že Hamas urobil vážnu chybu a bude za to niesť následky. Všetci občania Izraela stoja za izraelskou armádou a bezpečnostnými silami a vláda má plnú podporu, aby si vymohla vysokú cenu za akékoľvek odhodlané a zodpovedné akcie. „Zostaneme pozorní, jednotní a zasadíme nepriateľovi ťažký a bolestivý úder,“ dodal.

Izrael okupuje Západný breh a východnú časť Jeruzalema od šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínčania si však tieto územia nárokujú pre svoj budúci nezávislý štát – s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Netanjahu Izraelčanom: Sme vo vojne

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu obyvateľom Izraela oznámil, že krajina je vo vojne. Reagoval tým na rozsiahle neočakávané útoky hnutia Hamas na územie Izraela. Správu publikovala agentúra DPA.

„Občania Izraela, sme vo vojne,“ uviedol Netanjahu vo videozázname, ktorý bol odvysielaný z vojenského veliteľstva v Tel Avive.

Netanhaju dodal, že zvolal vedúcich predstaviteľov bezpečnostných systémov krajiny, nariadil rozsiahlu mobilizáciu a odvetné útoky, píše stanica BBC. Nepriateľ podľa jeho slov za svoje činy zaplatí. „Sme vo vojne a zvíťazíme v nej,“ vyhlásil premiér.

Izraelská armáda stále bojuje proti militantom na 22 miestach na juhu krajiny

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že na 22 miestach južného Izraela pokračujú boje aj po 12 hodinách od spustenia útokov militantov z palestínskeho hnutia Hamas, ktorým sa prekvapujúco podarilo preniknúť do tejto oblasti. Správu priniesla agentúra AP.

Hlavný hovorca izraelskej armády kontradmirál Daniel Hagari vo vyhlásení uviedol, že „v južnom Izraeli nie je komunita, kde by sme nemali vojakov“. Dodal, že Izrael znovu získal kontrolu v niektorých komunitách, ale armáda tam chodí preverovať situáciu, aby sa uistila, že sú v bezpečí.

Hagari tiež potvrdil, že rukojemníci sú stále zadržiavaní v dvoch mestách – Ofakim a Beeri.

„Sú tam špeciálne sily s vysokopostavenými veliteľmi a vedú boje s ostrou streľbou,“ uviedol hovorca izraelskej armády.

Doplnil, že Izrael zo vzduchu útočí na ciele v pásme Gazy a už sa blíži začiatok pozemných operácií. Neposkytol presnejšie informácie, ale dodal, že do tejto prísne opevnenej, stráženej oblasti posielajú ďalšie štyri divízie vojakov a tanky.

Izraelské bojové lietadlá zasiahli v sobotu v Gaze tri viacpodlažné budovy, informovali novinári agentúry AFP.

„Teroristická organizácia Hamas zámerne umiestňuje svoje vojenské prostriedky do srdca civilného obyvateľstva v pásme Gazy,“ uviedla armáda vo vyhlásení potvrdzujúcom útok.

„Pred útokom IDF (armáda) vopred varovala okupantov… a požiadala ich o evakuáciu,“ uviedla izraelská armáda.

Vrcholní predstavitelia EÚ odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a predseda Európskej rady Charles Michel v sobotu odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael.

Borrell na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že EÚ správy z Izraela sleduje. „Jednoznačne odsudzujeme útoky hnutia Hamas,“ napísal. „Toto hrozné násilie sa musí bezprostredne skončiť. Terorizmus a násilie nič nevyriešia,“ dodal. EÚ podľa jeho slov v týchto náročných chvíľach vyjadruje solidaritu s Izraelom.

„Rázne odsudzujeme bezhlavé útoky voči Izraelu a jeho obyvateľom z tohto rána, ktoré spôsobujú teror a násilie voči nevinným obyvateľom,“ uviedol Michel. EÚ podľa jeho slov vyjadruje solidaritu Izraelčanom a stojí pri nich.

Wlachovský: Ostro odsudzuje útoky na Izrael

Nočný raketový útok na Izrael, i preniknutie teroristov na jeho územie z pásma Gazy ostro odsúdil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. „Izrael má právo brániť sa voči takejto agresii,“ napísal na sociálnej sieti X.

Vyjadril zároveň ľútosť nad obeťami útokov i nad všetkými, ktorých násilný akt zasiahol.

Útoky z Gazy na Izrael odsúdili viaceré európske štáty

Nemecko „dôrazne odsudzuje teroristické útoky z Gazy proti Izraelu,“ uviedla ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v sobotu po vlne rakiet vystrelených na Izrael z palestínskej enklávy. Na sociálnych sieťach napísala, že palestínska militantná skupina Hamas „prispieva k stupňovaniu násilia“ a apelovala, že „násilie a rakety zacielené na nevinných ľudí treba okamžite zastaviť“.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly tiež ostro kritizoval útok palestínskej militantnej organizácie Hamas na Izrael. „Spojené kráľovstvo jednoznačne odsudzuje strašné útoky Hamasu na izraelských civilistov,“ napísal Cleverly na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. „Spojené kráľovstvo bude vždy podporovať právo Izraela na sebaobranu,“ doplnil.

Taliansko v sobotu vyhlásilo, že podporuje „právo Izraela na sebaobranu“ proti prebiehajúcemu „brutálnemu útoku“, keď na územie Izraela dopadli z pásma Gazy už stovky rakiet. Vláda v Ríme „čo najdôraznejšie odsudzuje teror a práve prebiehajúce násilie proti nevinným civilistom“.

Ukrajina tiež v sobotu, po vypálení rakiet z pásma Gazy, vyjadrila solidaritu s Izraelom. „Ukrajina ostro odsudzuje prebiehajúce teroristické útoky proti Izraelu, vrátane raketových útokov proti civilnému obyvateľstvu v Jeruzaleme a Tel Avive. Vyjadrujeme našu podporu Izraelu a jeho právu brániť seba a svojich občanov,“ napísalo na sociálnych sieťach ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

K odsudzujúcim reakciám na útoky z Gazy sa pridalo tiež Francúzsko. Paríž vyjadruje „plnú solidaritu s Izraelom a obeťami“ a zdôrazňuje, že „absolútne odmieta terorizmus a je oddaný myšlienke bezpečnosti Izraela“. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že útoky „dôrazne odsudzuje“.

Holandský premiér Mark Rutte reagoval: „Prichádzajú desivé zábery z Izraela. Teroristická organizácia Hamas podniká bezprecedentný útok na Izrael… Toto násilie musí prestať. Izrael má plné právo brániť sa.“

Španielsko vyhlásilo, že je „šokované rozsiahlym násilím“ – útokmi na Izrael.

Rusko reagovalo výzvou na zdržanlivosť. „Sme teraz v kontakte s každým. S Izraelčanmi, Palestínčanmi, Arabmi,“ povedal námestník ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov pre ruskú súkromnú tlačovú agentúru Interfax. Dodal: Samozrejme, vždy vyzývame na zdržanlivosť.“

(tasr, im)