Balík vojenskej pomoci Ukrajine, proti ktorému sa postavila prezidentka, mal zahŕňať húfnice Zuzana

Ukrajinský ve¾vyslanec v Dubnici prevzal prvé dve húfnice Zuzana 2 Húfnice Zuzana 2 počas slávnostného odovzdávania Ukrajine v Dubnici nad Váhom. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

V balíku vojenskej pomoci Ukrajine, proti ktorému sa postavila prezidentka Zuzana Čaputová, sa nachádzali aj húfnice Zuzana. Pre Štandard to uviedol dobre informovaný zdroj z prostredia rezortu obrany.

Pripomeňme, že hlava štátu vo víkendovej diskusnej relácii TV Markíza Na telo pri obhajobe svojho postoja uviedla, že „keby to bola len munícia, bola by to úplne iná otázka, úplne iný predmet debaty,“ no presný obsah balíka nekonkretizovala.

Čaputová pri svojom názore opakovala argument, že v tejto otázke je potrebné rešpektovať výsledok volieb a počkať na závery rokovaní o novej vláde. O to viac, ak v predmetnom balíku pomoci nemalo ísť len o náboje. „O prípadnom oslabení obranných spôsobilostí musí rozhodnúť nová vláda,“ dodala.

Politička tiež opätovne zdôraznila, že jej postoj nebol vyjadrením nesúhlasu s vojenskou pomocou Ukrajine, poukázala pritom na konzistentnosť svojho postoja a svojej podpory vojensky pomáhať Ukrajine, brániacej sa agresii na svojom území.

Balík vraj nezastavila

Pred niekoľkými dňami médiá informovali, že prezidentka zastavila vojenskú pomoc Ukrajine s odôvodnením, že všetky politické strany, ktoré dnes na základe poverenia rokujú o novej vláde, takúto pomoc jednoznačne odmietajú a vraj by nešlo o dobrý precedens.

Agentúra UNIAN vtedy v reakcii napísala, že Ukrajina mala poslednú šancu na pomoc zo Slovenska, ale že Čaputová sa postavila proti tejto pomoci. Agentúra zároveň citovala tajomníka ukrajinskej bezpečnostnej rady Danilova, ktorý kritizoval, že Slovensko podlieha ruskému vplyvu.

„Treba si uvedomiť, že vplyv ruských agentov na Slovensku je úplne šialený. Najskôr boli v Prahe, ale potom, vzhľadom na to, že im tam dali trochu zabrať, sa presunuli do Bratislavy,“ tvrdí Danilov. Podľa jeho slov by Európska únia mala pozorne sledovať takýto vývoj.

Neskôr v doplňujúcej reakcii Čaputová oponovala naratívu, že pomoc Ukrajine stopla. „V prvom rade prezidentka nedáva súhlas ani nesúhlas s poskytnutím vojenskej pomoci, takže nie je pravda, že zastavila ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine“, povedal jej hovorca Martin Strižinec.

Zo stanoviska hlavy štátu ďalej vyplýva, že tak učinil predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor. „Prezidentka sa však stotožňuje s názorom premiéra, že pri tejto otázke je potrebné rešpektovať výsledky volieb a počkať na závery rokovaní o zostavení novej vlády, ktoré práve v týchto dňoch prebiehajú,“ približuje jej hovorca.

Ukrajine pošleme 24 kusov húfnic

Slovensko sa v minulosti dohodlo na dodávke 16 húfnic Zuzana 2 od spoločnosti Konštrukta-Defence. Projekt za viac ako 90 miliónov eur financujú Nórsko, Dánsko a Nemecko. 

Prvé dva kusy tejto techniky sme susednému štátu odovzdali v lete. V najbližších mesiacoch odovzdá Konštrukta-Defence ďalších 14 húfnic, posledné by mali doraziť na Ukrajinu v budúcom roku.

Ďalších 8 kusov húfnic si Ukrajina od nás chce nakúpiť sama, čo znamená, že Kyjev by mal mať zo Slovenska k dispozícii v súčte až 24 kusov Zuzán.

Dodávka Zuzán, proti ktorej sa postavila prezidentka, mala ísť nad rámec týchto dvoch kontraktov, tvrdí zdroj Štandardu.

Zuzana 2 je delo so samočinným nabíjaním umiestnené na osemkolesovom podvozku od firmy Tatra. „Vyznačuje sa dlhým dostrelom [vyše 30 kilometrov, pozn. red.], značným účinkom v cieli, vysokou presnosťou a rýchlosťou streľby, rýchlym zaujatím palebnej pozície a ovládateľnosťou,“ sľubuje výrobca.

Štandard s prosbou o vyjadrenie oslovil Ministerstvo obrany SR aj Kanceláriu prezidentky SR. Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články