Počet zranení u detí narastá. Môžu za to pády, šport či uhryznutia

ŽILINA – Na začiatku školského roka riešia rodičia všeličo. Podľa štatistík sa navyše čoraz viac detí vracia zo školy so zraneniami. Úrazy sa stávajú bežne, niekedy za to môže pád, inokedy detská šarvátka.

ifx6b5afb746b8366c2_IMG_20191102_095259 Deti občas predvádzajú nebezpečné kúsky. Foto: ŠK Vlčí Parkour

Podľa štatistiky vyplývajúcej z databázy Úrazovosť detí, žiakov a študentov z dielne ministerstva školstva bolo až pri 61 percentách detí zo Žilinského kraja nahlásené registrované zranenie. Štatistka je zo školského roka 2020/2021, čísla však údajne za posledný rok narastajú.

Zo štatistík poisťovne Generali vyplýva, že o 27 percent úrazov viac sa deťom stáva v mesiacoch jún a september, teda na konci a na začiatku školského roka. Informuje o tom portál topky.sk. Medzi najčastejšie úrazy patria zlomeniny, ktoré údajne tvoria až polovicu zranení. Veľký počet prípadov tvoria vyvrtnuté členky či pomliaždenie prstov a úrazy hlavy. Vo väčšine prípadov sú prsty práve tou najviac úrazovou časťou.

Deti sa v škole najčastejšie zrania pádom, tesne v závese nasledujú detské štuchance či iné formy ublíženia na zdraví. Neraz ide o uhryznutia, či priame údery do hlavy. Väčšina zranení však nie je vážna. Zraneniam sa nevyhnú ani detské športové kluby. Pre Žilinský Štandard to potvrdila Barbora Tomášková, ktorá sa dlhé roky venovala trénovaniu detí v oblasti gymnastiky a parkúru.

„Za ten čas, čo som pôsobila ako trénerka v Klube Vlči Parkour, sme dohliadali na to, aby k úrazovosti dochádzalo čo najmenej. Áno, boli dni, keď si nejaké dieťa pri tréningu ublížilo, ale nebolo to také vážne, že by si to vyžadovalo lekársku pomoc. Skôr to bolo narazené koleno, udretá ruka či zlý dopad na nohy. A pri takýchto úrazoch je dôležité najskôr bolesť u dieťaťa stlmiť,“ vysvetlila nám Barbora Tomášková, trénerka športového klubu Vlči Parkour zo Žiliny.

To, že by v posledných dňoch úrazovosť narastala, nevie potvrdiť. „Neviem, či sú úrazy skutočne častejšie. Netreba zabúdať na to, že pri každom jednom športe, či je to gymnastika, parkúr alebo hokej, dochádza miestami k úrazom, či už ľahším alebo vážnejším,“ dodala na záver.