Práce sa neboja. Dobrovoľníci si sami skrášľujú sídlisko

TRSTENÁ – Niektorí ľudia žijúci na sídlisku Západ považujú zveľaďovanie svojho okolia za poslanie aj hobby. Dobrovoľníci preto spojili sily a vysadili viac než 4-tisíc sadeníc rôznych rastlín, ktoré skrášlia okolie panelákov a parkovísk. Ide pritom iba o časť väčšieho projektu.

392808645_803661284893150_477107214126362178_n Pri práci pomáhali veľkí aj malí. Foto: Miroslav Mäsiar

Za nápadom stojí odhodlaná Trstenčanka Andrea Vnenková, autorka projektu Prvého mestského parku zelene v meste Trstená. Tá nám ochotne povedala viac o projekte, ako aj o svojej láske k prírode a umeniu. V Trstenej sa narodila, po dlhšej pauze mimo mesta sa sem opäť vrátila žiť. Sídlisko okolo seba vníma ako plátno, ktoré treba zaplniť umením, prírodou a dobrými ľuďmi.

„Nápad bol pôvodne môj, s realizáciou nám pomohol záhradný architekt. Nič by sa však neuskutočnilo bez finančnej podpory Rezervy predsedu vlády SR, podpory mesta Trstená a v neposlednom rade bez šikovných rúk našich dobrovoľníkov,“ povedala nám usmievavá Andrea. Práve vďaka jej nápadu je sídlisko obohatené o nové rastliny. Nedávna práca dobrovoľníčok však nie je to jediné. Iba pomerne nedávno boli na sídlisku v rámci projektu vysadené aj ovocné stromy.

Andrea Vnenková priamo v teréne. Foto: archív A. Vnenková

„Vnímam záujem zo strany ľudí. Chcú sa starať o svoje okolie, nechcú iba obyčajné zelené plochy. Chcú funkčný a moderný verejný priestor,“ povedala Andrea. „Na sídlisku je niekoľko žien, ktoré si samy zveľaďujú okolie svojich bytoviek. Z vlastnej iniciatívy,“ dodala.

V meste podľa jej slov chýba mestský park. Potenciál vidí práve v sídlisku Západ. Pekné chodníky, rieka Oravica aj dostatok zelene tvoria podľa jej slov dokonalé podmienky na takéto projekty. Realizácii pomohla výzva Úradu predsedu vlády, v ktorej takéto zelené projekty podporovali. „Na materiál sme získali približne 10-tisíc eur,“ priblížila pre Žilinský Štandard Andrea.

Pri sadení putovalo do zeme 4 500 sadeníc, pričom išlo o trvalky a trávy. Zvolili najmä zmes, ktorá nepotrebuje veľa pre život a nie je náročná na údržbu. Vďaka dobrej organizácii má teraz približne každá bytovka jeden nový záhon.

Pod šikovnými rukami vznikali priam majstrovské diela. Foto: Miroslav Mäsiar

Nápadov na skrášlenie sídliska a mesta má Andrea v zásobe ešte mnoho. Rada by obyvateľom sídliska priblížila umenie, či už v podobe sôch, alebo obrazov. Povedala nám tiež o takzvanej „diaľnici pre opeľovače“, súvislom páse zelene z jedného konca mesta na druhý, po ktorom by mohol premávať hmyz a dostať sa tak ľahšie k rastlinám v celom meste. Do takéhoto konceptu patria zelené strechy či záhony.

Andrea vyzdvihla aj prácu a ochotu dôchodkýň. Zatiaľ čo na jednej strane obdivuje vytrvalú prácu niektorých žien, na druhej strane ju mrzí nedostatočná účasť pri takýchto podujatiach. „Väčšina ľudí hovorí, že to chce, ale nič pre to neurobia. Pri práci sa pristavili aj niekoľkí ľudia, ktorí povedali, že to zbytočne pridáva prácu ľuďom a je to teda na nič,“ posťažovala sa nám.

Zaslúžená prestávka padne vždy vhod. Foto: Miroslav Mäsiar

V závere rozhovoru sa Andrea všetkým dobrovoľníkom poďakovala. „Osobitne chceme vyjadriť vďaku všetkým ženám, ktoré nezištne zveľaďujú okolie svojich bytoviek. Vaša vášeň, kreativita a snaha o zlepšenie okolia bola inšpiráciou pre vznik tohto projektu,“ odkazála sympatická Andrea.