Prispievateľ Štandardu a bývalý veľvyslanec ČR vo Francúzsku Drulák vyhral súd. Výpoveď dostal neoprávnene

Petr Drulák. Foto: Matúš Zajac Petr Drulák. Foto: Matúš Zajac

Bývalý veľvyslanec Českej republiky vo Francúzsku a externý spolupracovník Štandardu Petr Drulák prišiel o zamestnanie výskumného pracovníka v českom Ústave medzinárodných vzťahov (ÚMV) v rozpore so zákonom. Vo štvrtok o tom rozhodol Obvodný súd pre Prahu 1 a zrušil platnosť jeho výpovede. Zriaďovateľom ústavu je priamo Ministerstvo zahraničných vecí ČR.

Oficiálnym dôvodom januárového ukončenia pracovného pomeru mali byť úsporné opatrenia, no Drulák bol presvedčený, že o prácu prišiel v reakcii na jeho geopolitické názory, ktoré sú častokrát v rozpore s oficiálnou štátnou politikou.

Niekoľko mesiacov pred doručením výpovede (v priebehu mája a júna roku 2022) riaditeľ ÚMV Ondřej Ditrych zaslal Drulákovi dva kritické listy. V nich ho varoval pred provokačnými výstupmi a opakovane mu hrozil výpoveďou. Podľa riaditeľa sa profesor permanentne dopúšťa „šírenia konšpiračných naratívov, nekorektného vyjadrovania a zavádzajúcich zovšeobecňovaní“.

Situácii sa minulý rok venoval aj český rezort zahraničia. „V marci vyjadril riaditeľ útvaru zodpovedného za zabezpečovanie výskumných potrieb MZV vo svojom liste riaditeľovi ÚMV presvedčenie, že verejné výstupy pána Druláka sú v rozpore s deklarovanou víziou a poslaním ÚMV, sú zaujaté a jednostranné a dotyčný sa dostáva do rozporu s programovým vyhlásením vlády v oblasti zahraničnej politiky, rovnako ako aj s etickými kódexmi ÚMV,“ komentovala prípad v septembri roku 2022 hovorkyňa rezortu zahraničia Lenka Do.

Čo konkrétne Drulák vraví?

Pokiaľ ide o Drulákove konkrétne postoje, v septembri 2022 napríklad vo vysielaní CNN Prima News hovoril o víťazstve Ukrajiny ako o fantasmagórii a kritizoval západné sankcie voči Rusku. „Západ sa snaží ekonomickými sankciami vyriešiť vojenský konflikt,“ zhodnotil.

V textoch uverejnených na Štandarde sa sťažoval aj na absenciu slobodnej diskusie v českom a slovenskom priestore. „Sloboda, s ktorou sa v 90. rokoch u nás diskutovalo o Nemecku, o Kosove, o NATO či o Európe, je dnes nepredstaviteľná. Demokracia ustúpila obrane chátrajúceho liberálneho impéria s tým dôsledkom, že až dochátra, nebudeme pripravení,“ napísal.

V máji roku 2023 na Štandarde písal aj o údajne nevýhodnej obrannej dohode medzi Českom a USA, ktorú predtým so Spojenými štátmi americkými uzavrelo Slovensko. „Česku ukladá rozsiahle povinnosti voči USA, naopak to neplatí, čo je typická črta vazalských zmlúv,“ vyjadril sa.

Problémy v zamestnaní mu spôsobila napríklad aj účasť na akcii D.O.S.T. vo februári 2022 v Prahe, kde časť rečníkov – podľa dostupných informácií nie však Drulák – požadovala vystúpenie Česka z Európskej únie.

Zastala sa ho etická komisia aj Spoločnosť pre obranu slobody slova

Vystupovanie bývalého vysokopostaveného diplomata viackrát posudzovala aj Etická komisia ÚMV. Na konci júla roku 2022 však jednomyseľne rozhodla, že žiadne porušenie etického kódexu nenašla. Jeho účasť na akcii D.O.S.T. však označila za „hraničnú“.

„Názorová pluralita vo vnútri ÚMV slúži ako nástroj na skvalitňovanie českej zahraničnej politiky a jednotlivé názory preto nemusia nutne byť v súlade s programovým vyhlásením vlády či s koncepciou zahraničnej politiky ČR. Komisia pritom zdôrazňuje mimoriadnu závažnosť princípu akademickej slobody,“ písalo sa v odôvodnení rozhodnutia komisie.

Za profesora sa vlani postavila aj Spoločnosť pre obranu slobody slova. „Drulák podľa nášho názoru nepochybne realizoval svoje zákonné právo na slobodnom prejave, ako je uvedené vyššie. Rešpektovanie tohto práva by malo viesť k tomu, že vaša inštitúcia sa zdrží v tejto súvislosti akýchkoľvek právnych krokov vrátane disciplinárneho alebo obdobného konania,“ uviedla v liste adresovanom šéfovi ÚMV.

Čím argumentuje súd?

Predsedníčka senátu Obvodného súdu pre Prahu 1 Petra Blažková na margo rozsudku uviedla, že „výpoveď daná žalobcovi žalovaným je neplatná, a to z dôvodu neexistencie príčinnej súvislosti medzi organizačnou zmenou a nadbytočnosťou zamestnanca – žalobcu, pretože podľa zistenia súdu možno zo strany zamestnávateľa predpokladaného organizačného opatrenia inak ako výpoveďou z pracovného pomeru žalobcu“.

„Je dôležité, že ľudia vedia, že má zmysel sa brániť a nenechať si skákať po hlave. Je to naozaj dôležitý signál pre spoločnosť,“ skonštatoval Drulák po vynesení rozsudku a zrušení jeho výpovede. „Súd ukázal, že to skutočne bolo niečo, čo bolo účelovo zneužité na to, aby bola potlačená sloboda názoru. To znamená, že to bolo účelové zneužitie a ja som rád, že to súd týmto spôsobom vyhodnotil,“ dodal.

Súdu sa osobne zúčastnil aj Ditrych. Proti rozsudku, ktorý nie je právoplatný, sa môže jeho ÚMV do mesiaca odvolať. Za predpokladu, že sa tak stane, bude proces pokračovať na súde vyššej inštancie.  


Ďalšie články