Žena z dreva nie je iba umeleckým dielom, symbolizuje významné výročie obce Vlkolínec

VLKOLÍNEC/RUŽOMBEROK – Už takmer 30 rokov je mestská časť Ružomberka Vlkolínec zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zapísali ju zástupcovia UNESCO v Kolumbii 11. decembra 1993. Ako jediná obec na Slovensku nie je poznačená novými stavbami, poskytuje tak autentický výlet do histórie našich tradícií.

392878444_778925567579336_7088553630375808896_n Krásna socha zdobí krásnu osadu. Foto: ŠUP Ružomberok

Blížiace sa výročie patrične oslávilo aj mesto Ružomberok. Pripomenuli si ho na slávnostnej akadémii a ďalších spoločensko-kultúrnych podujatiach. Vzdali tak poctu poslednej obývanej osade v karpatskom regióne, ktorá si zachovala pôvodnú ľudovú architektúru.

Podujatia sa niesli práve v duchu tradícií a slovenskej histórie. Nechýbali fujary či sláčikové nástroje typické práve pre Vlkolínec. Sláčikové kvarteto prítomným priblížilo klasický repertoár Eugena Suchoňa.

Sláčikové kvarteto Martina Liptáka. Foto: mesto Ružomberok

„Problémov je aj vo Vlkolínci veľa, iste to mnohí vnímame. Treba sa však zamerať na budúcnosť a pozerať dopredu. Naším zámerom je dosiahnuť, aby sa akékoľvek problémy neodzrkadlili na zážitku, ktorý si turista z Vlkolínca odnáša. Potešila by ma jedna pokladňa pri vstupe, nové parkovisko alebo systém parkovania, ktorý zabezpečí návštevníkom väčší komfort. Určite by mi urobila radosť rekonštrukcia prístupovej cesty, trvalé riešenie toaliet, ale aj budovanie nových atrakcií, nové podujatia pre návštevníkov Vlkolínca, turistov,“ poznamenal primátor mesta Ľubomír Kubáň k plánom vo Vlkolínci.

Miestni študenti si významné výročie uctili majestátnou sochou ženy, ktorú vztýčili práve vo Vlkolínci.

Socha je v nadživotnej veľkosti a pracovalo na nej niekoľko študentov aj dobrovoľníkov. Foto: mesto Ružomberok

Primátor mesta ocenil počas slávnostnej akadémie jednotlivcov, ktorí sa zaslúžili o rozšírenie povedomia o Vlkolínci. Medzi ocenenými boli:

  • Jozef Bašary – predseda OZ Vlkolínec
  • Pavel Kupčo – veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru Vlkolínec
  • Jozef Klinda – priekopník ochrany prírody, enviromentalizmu a ochrany kultúrneho dedičstva Slovenska.

Špeciálnu gratuláciu si odniesla aj obyvateľka Vlkolínca Lenka Griešová, ktorá oslavuje 30. narodeniny v deň 30. výročia zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO.