Skončí KDH v strane európskych ľudovcov? Vyhráža sa im šéf pridruženého LGBTI+ subjektu

Šéf Európskej stredopravej aliancie LGBT+, pridruženého subjektu Európskej ľudovej strany (EPP), Fredrik Saweståhl avizuje, že na novembrovom stretnutí ľudovcov chce prerokovať postoje niektorých členských strán. V tejto súvislosti kritizuje aj slovenské KDH za údajne homofóbne vyjadrenia.

KDH: Chceme by v parlamente slušnou a konštruktívnou opozíciou Vľavo europoslankyňa Miriam Lexmann, v strede Milan Majerský a vpravo Martina Holečková. Foto: Adriána Hudecová/TASR

Ku konzervatívnej strane ľudovcov sa tento rok pripojila aliancia LGBT. Európska ľudová strana dokonca podporila niektoré jej programové ciele.

Progresívna aliancia pritom vyzýva napríklad na to, aby transosobám právne uznali iné pohlavie bez sterilizácie alebo hormonálnej liečby, presadzuje dúhové rodiny, kde deti majú homosexuálnych rodičov, či navrhuje sankcie voči európskym štátom, ktoré diskriminujú LGBTI+ komunitu.

KDH tento subjekt v EPP nechcelo, teraz na to dopláca

Hoci v EPP sa nachádzajú aj slovenské strany OĽaNO, Szövetség-Aliancia a Demokrati, iba Kresťansko-demokratické hnutie hlasovalo proti pridruženiu tohto subjektu. To si zrejme jeho členovia dobre zapamätali.

„EPP je najširšia politická skupina v EÚ. Niektoré členské strany sú pri otázkach LGBTI práv progresívnejšie, niekde to trvá oveľa dlhšie. Ale nemôžeme ignorovať, ak sa nejaká strana vydá úplne opačným smerom,“ povedal vo štvrtok pre portál Euractiv šéf dúhovej aliancie Saweståhl.

Saweståhl tým zrejme narážal na predvolebné vyjadrenie šéfa KDH Milana Majerského o tom, že LGBTI+ ideológia je pliaga. V budúcnosti by sa to mohlo slovenskej strane zle vyplatiť.

Vylúčiť KDH nie je také ľahké

Saweståhl avizuje, že na novembrovom stretnutí EPP otvorí otázku konania slovenských strán. Do úvahy podľa neho prichádza aj vylúčenie KDH z tejto nadnárodnej strany – najmä ak by podporila návrhy novej vlády týkajúce sa LGBTI agendy.

Narážal pritom na zhovievavý postoj predsedu KDH Milana Majerského k otázke ústavného zákazu adopcií pármi rovnakého pohlavia na Slovensku, o ktorom uvažuje víťazná strana Smer.

„Hlasovať za ústavný zákaz by bolo nielen hlúpe, išlo by to aj proti hodnotám, na ktorých je naša politická skupina založená. Po takomto kroku by bolo určite potrebné pristúpiť k diskusii o strane KDH,“ vyhlásil Saweståhl.

Milan Majerský (KDH) v nedeľňajšej relácii O 5 minút 12 uviedol, že s Robertom Ficom (Smer) nemá v tomto smere žiadnu dohodu a KDH takéto zákony koalície v parlamente podporí, až keď ich uvidí definitívne napísané.

KDH očakáva, že Weber dodrží svoj sľub

Zahraničný tajomník KDH Slavomír Gregorík pre Euractiv uviedol, že s takýmto prístupom nesúhlasí. Pripomína, že ohľadom LGBTI nepanuje zhoda a tvrdí, že „KDH je v otázke hodnôt konzistentné na národnej aj európskej úrovni a vždy bude presadzovať kresťansko-demokratické hodnoty, na ktorých základe bola EPP založená“.

KDH v samostatnej odpovedi pre Štandard uviedlo, že očakáva, že „EPP bude konať v zmysle toho, ako jeho predseda Manfred Weber reagoval na otázky, ktoré mu v rámci diskusie pred hlasovaním o prijímaní tejto organizácie KDH položilo. V odpovedi KDH uistil, že členstvo tejto organizácie nemá byť nátlakom na členské strany, ktoré majú k LGBT témam rôzne postoje“.

Podľa hovorkyne Lenky Halamovej si vraj v KDH zároveň kladú otázku, do akej miery je legitímne, že celá záležitosť bola spustená na podujatí organizovanom Heinrich Boell Stiftung – jednej z politických nadácií v rámci Európskej strany zelených.

Halamová tiež upozornila, že schválenie tejto organizácie ako pridruženého subjektu EPP v marci 2023 nebolo jednoznačné a veľké množstvo delegátov sa tohto hlasovania podľa nej nezúčastnilo napriek tomu, že boli prítomní.

„Odvtedy sme nezachytili žiadne aktivity tejto organizácie v rámci rôznych štruktúr a zasadnutí zástupcov členských strán EPP,“ upozorňuje Halamová.

KDH zároveň avizuje, že v otázkach ochrany života od počatia po prirodzenú smrť a manželstva ako zväzku muža a ženy bude aj naďalej postupovať tak, ako posledných 33 rokov.

Svoje o tom vedia aj strany Smer a Hlas

KDH by v prípade problémov s členstvom v EPP nebolo slovenským priekopníkom. Pred dvoma týždňami predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) pozastavilo členstvá slovenských politických strán Smer a Hlas.

Strana európskych socialistov vysvetlila, že k tomuto kroku pristúpila, lebo Robert Fico sa odkláňa od sociálnodemokratických hodnôt. Obom stranám navyše PES vytkla, že išli do koalície s „radikálne pravicovou stranou“ SNS. Z vyjadrení predsedov niektorých európskych členských strán PES vyplýva, že im prekáža aj Ficov postoj k vojne na Ukrajine.

Napriek tomu slovenský premiér Robert Fico vo štvrtok predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú informoval o tom, že nová vláda SR nebude vojensky podporovať Ukrajinu a zameria sa len na humanitárnu pomoc.