Okolie Košíc zasiahli povodne. Malé toky narobili veľké škody

KOŠICE – Intenzívny dážď, ktorý takmer celú nedeľu zalieval východné Slovensko, spôsobil povodne na viacerých tokoch. Väčšinou išlo o potoky, ktoré za normálnych okolností nerobia problémy.

Povodne Čečejovce a Paňovce (10) Intenzívny dážď zapríčinil povodne na viacerých tokoch. Foto: FB DHZ Paňovce.

V nedeľu neskoro popoludní prudko stúpla hladina Čečejovského potoka v obci Čečejovce. Situácia bola natoľko vážna, že bol vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity, čo znamená stav ohrozenia. „V časti Seleška bola situácia najvážnejšia. Voda zaplavila športové letisko, zberný dvor a poškodila jeden dom. Ten je už súci na zbúranie,“ informoval starosta Čečejoviec Lukáš Macák. Dodal, že išlo o starší gazdovský vaľkový dom, ktorý majitelia využívali ako chatu. „Večer a v noci zasahovali naši dobrovoľní hasiči, prišli pomôcť aj kolegovia zo susedných Mokraniec, za čo všetkým ďakujem. Rovnako aj ďalším, ktorí prišli pomôcť, dokopy nás bolo zhruba 30 ľudí. Slovenský vodohospodársky podnik nám zase poskytol vrecia,“ dodal starosta, ktorý bol takmer celú noc na nohách.

Z vriec postavili protipovodňovú zábranu v južnej časti obce. Tam hrozilo, že sa voda dostane k domom. Dnes sa situácia našťastie upokojila, potok sa vrátil do koryta. „Odstraňujeme škody, čistíme cesty a teraz popoludní už odnesieme aj protipovodňové zábrany. Čo sa týka škôd na obecnom majetku, voda zaliala váhu, ktorú máme v zbernom dvore. Uvidíme, či po zapojení do elektrickej siete bude fungovať, alebo nie,“ uzavrel starosta. Vyčíňanie vodného živla si, našťastie, nevyžiadalo žiadne obete ani zranených.

Na vodohospodárov majú ťažké srdce

Voda spôsobila problémy aj v košickej mestskej časti Myslava, ako aj v ďalších obciach okresu Košice-okolie – v Jasove, Mokranciach, no hlavne v Paňovciach. Voda zaliala rodinný dom, v záhrade dosiahla výšku 70 centimetrov, ku vchodovým dverám museli dať zábranu z vriec do výšky jedného metra. No zaliala kotolňu, pivnicu aj garáž. Starostka Paňoviec Rozália Juhászová je už zo záplav zúfalá. „V tomto roku je to už hádam siedmykrát, čo nás potok zaplavil. Niekoľkokrát nám pomohli zábrany, no dvakrát sa vylial. Okamžite ako spadne viac ako desať milimetrov, zalieva jednu aj druhú stranu. Je 21. storočie, je to nepredstaviteľné,“ povedala rozhorčená starostka, ktorá má spolu s kolegyňami a kolegami z okolitých obcí ťažké srdce na vodohospodárov. „Viem, že nemajú peniaze, ale na úpravy tokov by sa mali nájsť. Je to predsa štátny majetok, nie obecný. V obci je síce potok regulovaný, no v extraviláne regulácia chýba,“ dodala Juhászová s tým, že chcú spolu so starostami okolitých obcí iniciovať stretnutie s vedením Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

„Na vodných tokoch je z dotekania vôd v pondelok ešte predpoklad dosiahnutia ďalších stupňov povodňovej aktivity s krátkodobou kulmináciou a následným poklesom,“ uviedol pre TASR hovorca SVP Marián Bocák. Dôvodom lokálnych záplav bolo stekanie vôd z okolitého prostredia. „Po kulminácii je na tokoch v súčasnosti pozorovaný pokles vodných hladín, s výnimkou vodných tokov v povodí dolného Laborca, Uhu, Latorice a Bodrogu, kde hladiny vôd vplyvom dotekania mierne stúpajú,“ skonštatoval Bocák.

K pondelkovému ránu pretrvával podľa SVP druhý stupeň povodňovej aktivity v obciach Čerenčany a Tomášovce v povodí Slanej a v Čečejovciach v povodí rieky Bodva. Druhý stupeň platil v úseku investičnej vodnej stavby v Sabinove, ktorá bola pod vodou na celej šírke koryta. Dobrou správou je, že podľa meteorológov sa situácia postupne upokojí. V tomto týždni sa neočakávajú výdatné zrážky. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že v nedeľu (5. 11.) vyvrcholilo obdobie s častými a výdatnými zrážkami.

Zrážky už nehrozia

„V nedeľu sme najviac zrážok zaznamenali v povodiach južnej polovice stredného a východného Slovenska, opäť na južných návetriach pohorí – Nízkych Tatier, Slovenského rudohoria, Volovských vrchov alebo Vihorlatu. Tu za posledných 24 hodín spadlo 25 až 40 milimetrov zrážok, ojedinele aj viac,“ priblížili meteorológovia na sociálnej sieti. Na ostatnom území boli úhrny zväčša medzi 10 až 25 milimetrami. Na krajnom severe v závetrí pohorí spadlo zase pod desať milimetrov dažďa. „Na horách od asi 1 200 metrov nad morom už väčšinou išlo o snehové zrážky,“ dodal SHMÚ.

Intenzívny dážď zapríčinil povodne na viacerých tokoch. Foto: FB DHZ Paňovce a DHZ Čečejovce


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok